IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощ при безработица в САЩ намаляват след учебната ваканция в Ню Йорк

Броят на хората, които продължават да получават обезщетения при безработица, нараства до 1,79 млн. заявления през седмицата до 4 май

16:38 | 16.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на подадените за първи път заявления за обезщетения при безработица в САЩ СА намалЕЛИ миналата седмица, след като сезонните фактори предизвикаха значително увеличение на молбите в Ню Йорк през предходната седмица, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления се понижават с 10 хил. броя до общо 222 хил. броя през седмицата, приключила на 11 май, става ясно от данни на Министерството на труда.

Медианната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти беше за 220 хил. заявления.

Броят на заявленията в Ню Йорк спадат след скока по време на пролетната ваканция на държавните училища в щата. На някои работници, като шофьори на автобуси, е разрешено да кандидатстват за обезщетения по време на училищните ваканции, което прави седмичните данни волатилни по време и след ваканция.

Броят на хората, които продължават да получават обезщетения при безработица, нараства до 1,79 млн. през седмицата, приключила на 4 май.

Гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл каза по-рано тази седмица, че пазарът на труда е „много силен“, но постепенно се охлажда. Представителите на централната банка на САЩ се опитват да укротят ценовия натиск чрез отслабване на търсенето в цялата икономика и се оглеждат за допълнителни признаци, че пазарът на труда се охлажда.

„Търсенето и предлагането на работници се насочва към по-добър баланс, точно както бихме искали“, посочи Пауъл по време на събитие, организирано от Асоциацията на чуждестранните банкери в Амстердам.

Четириседмичната пълзяща средна, която помага за изглаждане на краткосрочните колебания в броя на седмичните молби, се увеличава до 217 750 заявления, най-високото ниво от ноември.

През 20-те години, предшестващи пандемията Covid-19, броят на подадените за първи път молби достига средно около 345 000, а този на хората, които продължават да получават помощи достига приблизително 2,9 млн. заявления.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още