IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ стагнират през април

Седем от 13 категории отчитат намаление на продажбите, водено от отстъплението при търговците на дребно без магазини и търговците на спортни стоки и хоби принадлежности

17:42 | 15.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в САЩ стагнират през април след ревизирани надолу повишения за предходните два месеца, което показва, че високите разходи по заеми и растящият дълг насърчават по-голяма предпазливост сред купувачите, съобщава Bloomberg.

Стойността на покупките на дребно, некоригирана спрямо инфлацията, се е променила слабо спрямо месец по-рано след ревизирано увеличение от 0,6% през март, показват данни на Министерството на търговията. Голяма част от разходите през месеца са за стоки от първа необходимост, като храна и гориво.

Медианната прогноза в проучване на Bloomberg сред икономисти е за ръст от 0,4%. С изключение на автомобилите и бензина, продажбите са спаднали с 0,1%.

Седем от 13 категории отчитат намаление на продажбите, водено от отстъплението при търговците на дребно без магазини и търговците на спортни стоки и хоби принадлежности. Приходите на бензиностанциите се повишават с 3,1% с напредването на цените, докато продажбите на автомобили намаляват.

Данните за продажбите показват смекчаване на иначе устойчивото потребителско търсене, което подкрепя икономиката. Въпреки че един все още здрав пазар на труда осигурява средства за харчене, повишените цени и лихвените проценти рискуват допълнително да притиснат финансите на домакинствата и да ограничат покупките им.

Задлъжнялостта на домакинствата достига рекордно високо ниво през първото тримесечие и делът на потребителите, които изпитват проблеми да изплатят дълговете си, се увеличава, съобщава Федералният резерв в Ню Йорк. Тъй като бюджетите се стесняват, оптимизмът сред американците започва да се топи.

Отделни данни показаха, че базисната инфлация се охлажда през април за първи път от шест месеца. От това става ясно, че ценовият натиск намалява постепенно и подкрепя намерението на Фед да поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Внимателно наблюдаваният измерител на потребителските настроения падна до шестмесечно дъно в началото на май на фона на влошаващите се очаквания за инфлацията и пазара на труда.

Продажбите на дребно стагнират в САЩ през април. Графика: Bloomberg Продажбите на дребно стагнират в САЩ през април. Графика: Bloomberg

Докладът за търговията на дребно отразява така наречените продажби на контролна група - използвани за изчисляване на брутния вътрешен продукт – които спадат с 0,3% през април след ръст от 1%. Мярката изключва заведенията за хранене, търговците на автомобили, магазините за строителни материали и бензиностанциите.

Данните за търговията на дребно до голяма степен отразяват покупките на стоки, които представляват относително малък дял от общите потребителски разходи. Данните, които се очакват по-късно този месец, ще предоставят повече подробности за коригираните спрямо инфлацията разходи за стоки и услуги през април.

Докладът за търговията на дребно показва още, че разходите в ресторанти и барове, единственият компонент на сектора на услугите в данните, остават ниски. Разходите се повишиха с 0,2% след спад от 0,1% през предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 15.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още