fallback

Ключовият руски производител на петрол „Лукойл“ призовава за мир

Напълно подкрепяме разрешаването на конфликта чрез преговори, с дипломатически средства, поясняват от концерна

21:41 | 03.03.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Лукойл", вторият по големина производител на петрол в Русия, призова за „бързо разрешаване на военния конфликт" в Украйна, докато руската инвазия в съседната страна навлезе във втората си седмица.

„Напълно подкрепяме разрешаването му чрез преговори, с дипломатически средства", заяви „Лукойл“ в изявление на своя уебсайт. „Компанията полага усилия да продължи стабилната си работа във всички страни и региони, в които присъства".

Рублата отново поевтиня в четвъртък, тъй като Русия продължава да изпитва икономическите последици от инвазията си, след като кредитният ѝ рейтинг беше понижен до "junk" заради вълната от санкции, наложени от САЩ, Европейския съюз и други страни. Цените на петрола се повишиха рязко, като по-рано в четвъртък цената на сорта Брент достигна 120 долара, докато търговците избягват руския петрол.

Въпреки че ограниченията понастоящем не са насочени към руския добив, ситуацията все повече се равнява на своего рода ембарго. Купувачите отказват да го приемат, а транспортните компании не желаят да го превозват.

Това породи опасения в цяла Източна Европа и след като преди седмица в Полша се извиха опашки пред бензиностанциите, това стана и в България през вчерашния ден. Въпреки това в четвъртък от „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД и „ЛУКОЙЛ-България“ ЕООД потвърдиха, че рафинерията работи на пълния си капацитет, няма проблеми с доставките на суровини и материали, както и с експедициите на горива към бензиностанциите в страната.

А иначе инвазията накара петролните гиганти BP Plc и Shell Plc да вземат историческото решение да напуснат страната след десетилетия на инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още