IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Георгиева: Интерконекторът с Гърция може да заработи още през лятото

IGB е липсващото звено във "вертикалния газов коридор" на газопреносните мрежи на Гърция, България, Румъния и Унгария, посочи изпълнителният директор на компанията

22:12 | 21.07.22 г. 6
<p>
	<em>Източник: ICGB</em></p>

Източник: ICGB

Проектът IGB за междусистемна газова връзка Гърция-България може да заработи още през лятото, като се полагат всички усилия това да се случи не по-късно от началото на отоплителния сезон. Повечето възможности за доставки би трябвало да доведат до по-ниски цени и по-голяма либерализация на пазара, а диверсификацията ще върне сигурността на пазара, която пострада в настоящата газова криза. Това коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания ICGB.

Според нея за България ще е от голяма полза да договори допълнителни количества азерски газ и IGB има свободния капацитет за неговия пренос, което ще затвърди тенденцията за преобръщане на газовите потоци в региона.

"За отоплителния сезон необходимостта от IGB ще е още по-голяма. Проектът развива капацитет от 3 млрд. куб. м, поне на първа фаза, което е еквивалентно на потреблението на България. В тази критична ситуация на война в Украйна IGB става важен за задоволяване на българските нужди, но има и огромна синергия с Южния газов коридор, откъдето ще дойдат 1 млрд. куб. м от Азербайджан, с Трансбалканския газопровод в посока Молдова и Украйна, до Унгария и защо не Австрия, и разбира се - Сърбия, когато бъде готова българо-сръбската връзка", посочи Георгиева.

По думите ѝ пускането в експлоатация зависи от политическата воля и стабилната институционална подкрепа.

„В момента трябва да се получи разрешително за ползване Акт 15 и Акт 16 от ДНСК. Компанията трябва да получи и препотвърждения на лиценза си от КЕВР, а в началото на следващата седмица предстои промяна на структурата на компанията, за да влезе в сила сертифицирането ѝ като независим преносен оператор", обясни още гостът.

"От гръцка страна текат еквивалентни усилия, като има уверения, че разрешителните може да са готови до средата на август, а лицензът - до края на юли", допълни Георгиева.

Изпълнителният директор на ICGB смята, че за България ще е от голяма полза да договори допълнителни количества азерски газ и IGB има свободния капацитет за неговия пренос.

"Мислим стратегически, с ход напред, за 5 млрд. куб. м. От няколко месеца говорим активно с Европейски съюз (ЕС) и с гръцкия оператор DEPA SA за евентуално построяване на компресорна станция на Комотини. Когато бъде готов Александруполис, където България има участие, ще е много важно за региона да има компресорна станция на Комотини за 5 млрд. куб. м. Има изключително голям интерес от Унгария, Сърбия, Румъния, Украйна и не трябва да се губи инерцията – трябва тези 5 млрд. куб м да бъдат стратегически планирани възможно най-кратко, за да бъдат реализирани", каза Георгиева.

Георгиева потвърди, че IGB на практика е липсващото звено в т. нар. "вертикален газов коридор", който да свърже газопреносните мрежи на Гърция, България, Румъния и Унгария.

С какво интерконекторът ще промени облика на газовия пазар и ще позиционира ли IGB по-добре страната ни дори пред "Газпром"? Има ли интерес за доставки на LNG от САЩ и Катар?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Имало едно време един мъжага , викали му Пирамидата . Силен , умен , сръчен . Работел в града и живеел под наем в една стая при Иванушка . Иванушка имал цяла къща със стаи и ги давал под наем . Но един ден Иванушка започнал да налага Влади , който също живеел под наем при него , щото не го поздравявал на стълбищата из къщата . Пирамидата , като възпитан човек , направил забележка на Иванушка , да не се държи текезесарски ,все пак живее в град , голема работа че не го поздравяват . Но Иванушка му теглил една и му казал да се изнася от къщата , или да му извърти една свuрка , и продължил да налага Влади . Пирамидата си взел багажа и се изнесъл . Намерил си нова стая при Джон , само че , понеже и други се изнесли от Иванушка , и навалицата при Джон станала голяма , и свършили самостоятелните стаи , имало само стаи с две легла . Идвала зима обаче . И Пирамидата се изправил пред дилема . Дали да се върне при Иванушка за през зимата и да слуша как с Влади се шамаросват и да върти през ден по една орaлна любов на наемодателя плюс да си плаща наема , или да изкара зимата в стая с две легла при Джон . Историята е с отворен край . Не знаем Пирамидата какво е решил още . Ако го познаваш би ли споделил , щото не обичаме във форума незавършените истории ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Зелкъф, клиенти били изтичали. Няма лошо, като дойде Дядо Мраз, ще се завърнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 година
Да, наистина, даже каза че, газът бил потекъл. А, защо не го е точно открил съвсем...ами може, да е забравил, къде си го е пъхнал, човекът, то ли у Ленчето, то ли у булята...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Е то Кирето не го ли открива тия дни?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
оффф, добре че Мутрата се махна... тоя руски слуга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Незаобиколимият и надежден газодоставчик му изтичат клиентите като пясък през пръсти . Губи целият южен регион + Сърбия и Унгария . Те са си самодостатъчни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още