IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели очакват насоки как ще бъде намалено потреблението на газ у нас

15:42 | 09.08.22 г.
Bloomberg LP
Bloomberg LP

От 1 август 2022 г. до 30 март 2023 г. страните от ЕС трябва да намалят потреблението на газ с 15%, предвиждат плановете на Европейската комисия, които бяха одобрени по време на енергиен съвет в Брюксел. Тези планове са само пожелателни днес, но при извънредна ситуация, например пълно спиране на газовите доставки от Русия, ще бъдат задължителни.

На този етап официално у нас няма изготвени механизми как ще бъде постигнато това намаляване. Затова и от Българската стопанска камара (БСК) поискаха разяснение от служебния кабинет относно това ще бъде ли намалявано подаването на газ за индустрията, изготвени критерии за определяне на критично важни незащитени потребители, начините за уведомяване на потребителите, чиито доставки ще бъдат намалени и т.н.

Домакинствата в цяла Европа, както и критично важна инфраструктура (например болници), са сред защитените потребители - при тях газоподоването ще бъде спряно последно. При положение, че Европа има и различни от "Газпром" доставчици и през тази зима липсва само руският газ, то най-вероятно до преустановяване на доставките за тези защитени потребители няма въобще да се стигне.

Но в ЕС признават, че сред индустрията има критично важни за икономиката или за веригите на доставки предприятия и посочват, че те също могат да бъдат изключени от плановете за намаляване на потреблението.

От БСК коментират още, че е много важно и да има предварително уведомяване на индустрията, ако се спира подаването на газ, за да бъдат избегнати производствени аварии и да могат да бъдат поддържани съоръженията.

В своето отворено писмо до служебния премиер Гълъб Донев от организацията поставят въпроса и за компенсации за индустрията при преминаване на определено ценово ниво на природния газ.

"Индустрията вече изчерпа възможностите за поемане на допълнително повишаване на ценовите нива на природния газ. Следващо повишение ще доведе до естествено намаляване на потреблението на природен газ по икономически причини, поради преустановяване на дейността на предприятията", заявяват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още