IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво стои отвъд сметките в плана на ЕК за намаляване на потреблението на газ?

Да не се вторачваме в цифрите, важно е политическото послание, което отправяме към Владимир Путин, смятат енергийните министри на ЕС

16:21 | 27.07.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Преди седмица Европейската комисия (ЕК) предложи план за намаляване на потреблението на природен газ с 15%, или 45 млрд. куб. метра, в периода 1 август 2022 година - 31 март 2023 година. Страните от общността обаче масово се обявиха против стъпките, които на този етап са доброволни, но в случай на криза и изцяло спиране на руските доставки ставаха задължителни.

Само няколко дни по-късно обаче на спешно свикан Енергиен съвет страните намериха компромис - с редицата отстъпки и изключения мерките едва ли ще постигнат целта си да гарантират безпроблемна зима в Европа дори и без руски газ, пише европейското издание Politico. Според изчисленията с новата редакция реално ще бъдат спестени не повече от 10% от потреблението на газ от ЕС в този период.

Да не се вторачваме в сметките, призова испанският министър на екологичния преход Тереза Рибера. "Ние постигнахме нещо много трудно - обединяването на ресурсите на всички", коментира тя пред Politico и допълва: "Вярвам, че политически това има много по-голяма стойност, дори и да означава, че пестим само 30 млрд. куб. метра газ, вместо 45 млрд. куб. метра".

Испания беше една от страните, която изказваше най-големите критики срещу първоначалните планове на Брюксел по отношение на потреблението на газ. В крайна сметка Испания и Португалия ще имат задължението да съкратят само по 7% от потреблението си, тъй като Иберийският полуостров има ограничени връзки с останалата част от Европа.

Заради изцяло липсващи връзки с газовата инфраструктура на ЕС от ангажименти по този план са изключени Ирландия, Кипър и Малта.

Гърция и страните, които разчитат основно на газ за производството на електроенергия няма да ограничават потреблението, ако това застрашава енергийната им сигурност. Ако Русия спре и електроенергията за Литва, Латвия и Естония, чиито енергийни мрежи още са свързани, те също ще могат да използват газ без ограничения. Страните от ЕС, които имат газохранилища, ще могат да отчетат нагнетените до момента количества и така да им се наложи да пестят по-малко в бъдеще, допълва още Politico.

Въпреки всички тези изключения ЕС постигна една от своите политически цели - единство пред газовия рекет на Русия, смятат в Германия. Заместник-канцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек коментира след Енергийния съвет, че това е силен сигнал за руския президент Владимир Путин. "Ние се противопоставяме на опитите на Путин да ни раздели с европейска солидарност и обединение - това има огромно значение", каза той след срещата в Брюксел.

Той признава, че мерките не са достатъчни именно заради предвидените изключения. "Не съм видял още конкретните изчисления, но количествата са по-малки", допълва той.

Хабек не е единственият, който се изгуби в сметките, коментира още Politico. В ЕК също се затрудниха да изчислят какво постига одобреният план. "Комисията каза, че ще постигнем намаление от 30 млрд. куб. метра, но никой не знае как са правени тези изчисления", коментира представител на страна от общността.

При нормални зимни температури около 30 млрд. куб. метра ще бъдат напълно достатъчно, коментират още от Брюксел. Но миналата седмица сметките им показваха друго. При студено време минималното спестено количество трябва да бъде 45 млрд. куб. метра природен газ, каза комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон. И това е при положение, че другите доставки - втечнен и тръбен газ, ще бъдат налични.

Всички тези сметки обаче са много рискови и ЕК буквално се движи по много тънък лед - износът на втечнен газ от САЩ в момента е ограничен зарази авария в един от терминалите, а Испания започна да получава газ от Алжир едва през юни, след спорове между Мароко и Алжир, които спряха доставките към Испания. Доскоро испанците купуваха  алжирски газ през Италия.

Анализаторите са категорични, че 30 млрд. куб. метра е минимума, но не покрива нито проблеми с алтернативните доставчици, нито по-ниски от обичайното температури. За да са готови за всички възможни зимни изненади страните от ЕС трябва да ограничат потреблението си с около 60-70 млрд. куб. метра, или с между 20% и 25%.

Единствената страна, която изглежда подготвена за по-тежки сценарии, е Германия.

С други думи одобреният на 26 юли план предвижда страните от ЕС да бъдат подготвени за една нормална зима без руски доставки на природен газ. Дали обаче тя ще бъде такава?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
:D я ти допринеси за дискусията като се оплачеш, че няма нищо за холандските фермери! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
cyclop
преди 1 година
Дежурният кеннефф поизчаква да се съберат мнения, за да може да се изссерре отгоре им, без по никакъв начин с нищо да допринесе за каквато и да е дискусия. Мизерно, нищожно съществувание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Обичайните копейнишки тиквeници наредени под строй да църкат глупостите си. Само като им види човек "смислените" изказвания и му става ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Държа да посоча, че който ценцурира думи като м у х а и ч у г у н е УЛИГ0ФРЕH
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
ААААА АХАХАХАХАХАХА ЦЕНЦУРИРАТ Ч У Г У Н Вие сте абсолютни *** бе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
ВСИЧКО е нецензурна дума в инвецторбеге. Я да видя *** ценцурира ли се? Щото в днесбеге се ценцурира и това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
От кога муxи = нецензурна дума?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Що бе, пуснаха такива конски мухи на украинците и те пощръкляха. Е, едни милиарди имаше, но за да се самоубиеш си трябва яка мотивация. Тук самоубийство не се иска - иска се само деббилизъм. За сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 1 година
"Да не се вторачваме в цифрите, важно е политическото послание" Симпатяги, средната интелигентност още не е стигнала такива низини, каквито са потребни за да пробутате успешно подобна концепция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Мисирките и тролевете с това работят - с послания. За цифрите Козяк 16 има грижата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още