IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отново е напът да изпълни целите за газохранилищата си

ЕС вижда потенциал Нигерия да удвои доставките на втечнен газ, с което да осигури алтернатива на руския газ

10:54 | 25.07.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Още преди началото на отоплителния сезон Германия ще напълни газохранилищата си до 75% от капацитета им, предвиждат плановете на властите в страната. Според оценката на федералния мрежови оператор Bundesnetzagentur тази цел е изпълнима до 1 септември, след като беше възстановена работата на "Северен поток 1".

В момента е преустановено черпенето на газ от газохранилищата, включително и от страна на изпадналата в криза Uniper, коментира председателят на агенцията Клаус Мюлер, цитиран от Ройтерс.

"Газпром" възстанови работата на "Северен поток 1" на 21 юли, макар и доставките да са с намален обем (около 40% от максималния капацитет на газопровода). Причината за ограничението е спорната турбина, която Siemens изпрати за ремонт в Канада. Отава първоначално отказа да я върне в Европа заради санкциите, които налага на Русия заради войната в Украйна. В крайна сметка турбината е в германския град Кьолн, а според източници на Ройтерс Москва не изпраща нужната документация за освобождаването на съоръжението от митническите власти.

От руската страна обвиняват Siemens, че не дава документи, от които да е видно, че Канада прилага изключение от режима на санкциите за турбината. Руският президент Владимир Путин пък изрази съмнения в качеството на ремонта и посочи, че газопроводът може да спре отново, ако турбината дефектира. Според анализатори Русия изчаква да види какво ще се случи с ремонта и на втората турбина, която трябва да бъде ремонтирана отново в Канада.

Руското издание "Комерсант" съобщава, че Siemens е дала нужната документация за освобождаването на турбината в неделя (24 юли). Без да се позовава на източници, изданието коментира още, че заради липсващите документи турбината не е качена на ферибот от Германия към Хелзинки, каквито са били плановете за събота (23 юли).

"Комерсант" посочва още, че връщането на турбината на компресорната станция "Портовая" вероятно ще се забави с няколко дни, но дори и тогава не е ясно дали потокът по газопровода ще се увеличи, защото има и други части за ремонт в тази компресорна станция. От "Газпром" и Siemens не коментират информацията на "Комерсант".

Проблемите около "Северен поток 1" показват ясно, че на Русия вече не може да се гледа като на сигурен източник, коментират в последните дни в Берлин. Заради войната в Украйна ЕС от седмици търси алтернативи и през уикенда една от тях се оказа Нигерия.

В събота зам.-директорът на Генерална дирекция "Енергетика" Матю Болдуин коментира по време на визита в африканската страна, че Лагос е подобрил съществено сигурността в делтата на Нигер и скоро отново ще заработи Транснигерийският газопровод, който ще даде възможност за увеличаване на износа на газ за Европа.

Нигерия осигурява 14% от доставките на втечнен газ за Европа, но има потенциал да го удвои, посочва Ройтерс. В момента терминалът на основния износител на втечнен газ от Нигерия - Nigeria LNG, работи с около 60% от капацитета си. Акционери в компанията са нигерийската държавна петролна компания NNPC и европейските гиганти Shell, TotalEnergies и Eni.

През 2018 г. Нигерия достави 36 млрд. куб. метра втечнен природен газ за ЕС, но през годините тези количества намаляха. През 2021 г. нигерийските доставки достигнаха едва 23 млрд. куб. метра. Най-големият доставчик на втечнен газ в ЕС през миналата година е САЩ (28% от всички доставки), следвани от Катар и Русия (по 20%).

Най-големият износител на втечнен природен газ в световен мащаб е Катар с около 170 млрд. куб. метра през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Ще ти се ... ама нъц ... я пробвай с google --> Halten East
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Херсонският контранаступ нещо бъгна, А ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Копейници, така ще е, вместо деньги от газ, ще получавате средни пръсти! И отсега се учете да ядете приклади и в пряк и в преносен смисъл. Може и нещо китайско, стоящо в края на пикoчния канал, че да преглъщате по-лесно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
а москалите като изядът още бой ... кво ще станат? държава-кочччина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Норвежците като поизточат още малко газ за европите, може да станат островна държава :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Платен , те зареждат с норвежки газ ве , не с рассийски ... кви кранове кви дитирамби сънуваш ... и някаква малка част внасят втечнен - регазифициран ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Както каза една известна личност: с добра дума и газов кран можете да постигнете много повече, отколкото само с добра дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
Както се очакваше, Siemens Energy предаде на Газпром експортния лиценз за Северен поток. Сега Русия може да ремонтира, поддържа и транспортира турбините за компресорната станция Портовая. Спомнете си древния анекдот за евреина, който видял изгубен портфейл в събота, помолил се на Господ и се случило чудо: Навсякъде е събота, но там, където е портфейлът, е петък! Така е тук: навсякъде има санкции, но където има турбини, няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още