IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горчивият фарс с руския газ

По свое усмотрение „Газпром“ ще реши дали да има пълно спиране на газовите доставки – абсолютно нарушение на договорите

08:38 | 26.07.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Виждаш ли, виждаш ли, това се получава. Имаме криза, криза. Всичко стана мрачно, мрачно", пееха четиримата от германската пънк и рок банда Die Fantastischen Vier преди четири години. Тогава Corona все още беше марка бира, а Владимир Путин - енергиен партньор.  По онова време музикантите препоръчваха просто да избягаме от неприятностите и да отидем „под земята", да изкопаем тунел: „Да, ние се вкопаваме, слезте долу, не можете да останете тук горе". Главата в пясъка - важи ли и сега това с пълна сила? Пандемии и Путин, инфлация и недостиг на енергия - всяка една от тези кризи заслужава пълното ни внимание.

И така - газовите турбини са една от най-скучните и очевидно най-подценяваните стоки. В продължение на единадесет години те предоставяха услугите си за германско-руския „мирен проект" „Северен поток 1".

Производителят Siemens не беше известен с това, че произвежда метален боклук, но сега продуктите му „се прецакват“ със завидна бързина заради странната болест, наречена империализъм на „Газпром“. Преди няколко дни доставките от Русия за Германия (заради поддръжката!) бяха нула процента, после 40%, а сега само 20%. Владимир Путин, човекът на газовото кранче в сянка, ги увеличава и намалява до такава степен, че през декември може да не се достигне необходимото ниво от 90%.

„По свое усмотрение", казва министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек, „Газпром“ ще реши дали ще има пълно спиране, което е „перфидна игра" и нарушение на договора. Става въпрос за икономическа война, но руската компания разказва „фарс за тези турбини, което просто не е вярно". Според Хабек сега потреблението на газ в Германия трябва да бъде намалено с 15 до 20%.

Навремето френският поет Артюр Рембо гледаше на въпроса по-глобално: „Целият живот е фарс, който трябва да изтърпим“. Но пък от друга страна - трябва ли да мръзнем в този процес?  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Редакционно виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
bigblunts
преди 1 година
Die Fantastischen Vier e hip hop , а не пънк рок
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Освен това може да провериш и на практика цената на акциите например на Chesapeake Energy или Exxon или ConocoPhillips. Обърни внимание,че за последната година са +60%. Обърни внимание и на спада от 7 Юни когато имаше повреда на терминала. Цената на газа в САЩ дори спадна от пика на над 5 долара сега е 4.4 и ще пада още защото САЩ са "БЪКАНИ" с газ в момента и тази газ ще наводни Европа защото това е БИЗНЕС :) газпром не могат да правят бизнес защото слушат какво говори мистър окупатор и детеубиец ... путлинчо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Ето ти още една "опорка" :) Само,че моите са ФАКТИ на 100%. САЩ изпревариха Австралия и Катар и вече са най-големия износител на LNG в света. ЕС е внесъл повече газ от САЩ от колкото от русия. Така,че моите опорки работят :) Това какво е казал президента няма голямо значение. Аз съм дал фактите такива каквито са ! А те са: САЩ са ТОП 1 производител на газ в света, ТОП 1 производител на петрол в света и ТОП 1 износител на LNG в света. Дай да видим някоя твоя опорка ... как руснаците са целили някоя военна цел, но без да искат са ударили злощастна панелка с деца и баби ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ. Това посочва доклад на американска компания, проучвала възможностите за добив на шистов газ у нас. Това съобщи пред bTV Иван Хиновски, бивш депутат от "Има такъв народ" и председател на Българския енергиен и минен форум. По думите му информацията е скандална. "През 2011 г. България получи геоложки доклад от едно проучване на голяма американска компания за България - в Етрополската формация, Северозападна България. Не говорим за Добруджа, тя беше измислена, за да се отклони вниманието от Етрополската формация", каза Хиновски. И допълни, че до момента не е ставало дума за добив на шистов газ в Добружда, а само за Етрополската формация районите на Луковит, Ъглен, Пещене - Врачанско. Този шистов добив е 500 млрд. куб. метра газ. Това е потреблението на България за 150 години", каза експертът. Той добави, че този доклад дълго време се е укривал."2011 г. компанията депозира доклад отчет по договор за проучване в Министерството на енергетиката - мълчание. И изведнъж през 2012 г., под натиск на зелени неправителствени организации, България наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ. Тази информация събуди изключително сериозни тревоги в най-големия доставчик на газ за България - "Газпром". -Я коментирай това господин оркски :) Кажи ми кой работи против интересите на БЪЛГАРИЯ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 1 година
Я си стой при овцете на село, дето ти е мястото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 4
многодобре
преди 1 година
п р о с т!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
многодобре
преди 1 година
...като дойда с тоягата ще видиш ти кой е пасмина и кой не е, се лян дур ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 1 година
Точно така! Постарал съм се да е такъв, за да видя твоята и на цялата русофилска пасмина реакция. Фашистът от кремъл води фашистка война за изтребление на украинската нация, което е приемливо. Стоян Петров пише фашистки коментар и това е световна трагедия. Всички русофили сте мизантропи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
многодобре
преди 1 година
....коментара ти е ф а ш и с т к и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 1 година
руснаците са носители на най-гнусните гени на човешката раса. В случаят можем да спорим дали въобще са представители на човешката раса или са дохора, както на времето са ги определяли германците. В генома им има около 10% останало ДНК от неанддерталците, докато при останалите хора е 1 процет. На това се основана и тяхната изостаналост и склонността им към насилие и жестокости. Жалко е наистина че когато имаше подходящи условия, САЩ попречиха на Хитлер да направи нещо полезно за цялото човечество, но да не ровим в миналото. Със загубата на по 1 милиона руснаци годишно, светът ще се освободи от тяхното присъствия, а това е дълък и тягостен процес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още