IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членовете на ЕС са постигнали съгласие по спешния план за природния газ

Предвидени са дерогации за Кипър, Малта и Ирландия, защото те не са свързани с междусистемната газова връзка на друга държава членка

07:18 | 26.07.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Представители на държавите от ЕС са се договорили за спешен план за намаляване на потреблението на газ. Той ще бъде официално потвърден този вторник на специална среща на министрите на енергетиката в Брюксел и ще намали рисковете, които биха могли да възникнат при пълно прекъсване на доставките на руски газ.

Както потвърдиха пред Deutsche Presse-Agentur във вторник вечерта дипломати, планът, предложен от Европейската комисия, предвижда доброволно намаляване на потреблението в страните с 15% от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. Освен това се предвижда да се създаде възможност за задействане на предупреждение от страна на ЕС в случай на широко разпространен недостиг на доставки и за определяне на задължителни цели за икономии.

България няма да поиска дерогация за намаляване на потреблението на газ с 15 на сто от август до март следващата година, както предложи Европейската комисия миналата седмица. Това съобщиха за БНР източници от Брюксел.

Изключения за Кипър, Малта и Ирландия

В сравнение с първия проект на ЕК обаче се предвиждат значително повече изключения, а условията за невъвеждане на задължителните цели за икономии също са повишени. Последното ще може да се прилага само от Съвета на държавите членки, а не от ЕК. Конкретно това означава, че предложението на Комисията за обвързващи цели за икономии трябва да бъде одобрено от група от 15 от 27-те държави от ЕС. Освен това те ще трябва да съставляват заедно поне 65% от общото население на Съюза.

Дерогациите са предвидили например за това, че страни като Кипър, Малта и Ирландия не следва да бъдат задължени да пестят газ, докато не са пряко свързани с междусистемната газова връзка на друга държава членка. В други държави усилията за съхранение на газ, наближаващата криза с електроенергията и потреблението на газ като суровина за производство на торове, например, би трябвало да могат да намалят размера на задължителното спестяване.

Процесът на вземане на решения за преработения план ще започне този вторник на специална среща на министрите, отговарящи за енергийните въпроси. Той изисква и квалифицирано мнозинство, което според дипломатите би трябвало да бъде лесно постигнато.

По време на консултациите с постоянните представители на държавите членки стана ясно, че голяма част от страните смятат солидарността за изключително важна и искат да пестят газ. Освен Унгария само три други държави членки наскоро изразиха сериозни резерви.

Германия подкрепя плановете за извънредни ситуации като една от страните, които понастоящем все още са силно зависими от доставките на руски газ. Очаква се министърът на икономиката Роберт Хабек да присъства на специалното заседание от името на германското правителство. В понеделник вечерта той обвини руския президент Владимир Путин в „коварна игра" заради обявеното по-нататъшно ограничаване на доставките на газ. Путин се опитвал да отслаби голямата подкрепа за Украйна и да вбие клин в германското общество. За да го направи, той подхранвал несигурността и повишавал цените. Няма технически причини за намаляването на доставките, смята Хабек.

„Европа трябва да бъде подготвена за най-лошия сценарий"

Малко преди това руската газова компания „Газпром" обяви, че ще намали доставките по газопровода "Северен поток 1" в Балтийско море от сегашните 40% до 20% от максималния му капацитет. Така по най-важния газопровод за доставки в Германия ще преминават само 33 милиона кубически метра газ дневно. Причината е ремонтът на друга турбина, казват руснаците

ЕК гледа на анонса като на доказателство за необходимостта от съвместно европейско планиране на извънредни ситуации. Точно този сценарий накара председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и колегията ѝ да представят предложение за солидарност при пестенето на газ, заяви говорител в Брюксел в понеделник вечерта. Развитието на ситуацията потвърждавал анализа на ЕК, която се надявала, че Съветът на държавите членки ще вземе решение за подходящ отговор този вторник.

Фон дер Лайен наскоро посочи, че Русия доставя само частично или изобщо не доставя газ на дванадесет държави членки. „Ето защо Европа трябва да бъде подготвена за най-лошия сценарий: пълно спиране на доставките на газ, рано или късно", каза тя пред Deutsche Presse-Agentur.

Критиците на нейните планове за извънредни ситуации възразяват, че спирането на руските доставки би имало огромни последици за всички държави от ЕС, независимо от това колко газ получават те сега от Русия. „Дори държавите членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат последиците от евентуално замразяване на доставките на нашия вътрешен пазар", обяснява обаче Фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
В тия мултинационални компании се "раждат" големи расисти начи. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Абе, местен папуас, явно никога не си работил в мултинационална компания?! Даже не знаеш кво е. През годините са ми минали всякакви пазари през ръцете, включително москалския. А за интелигентноста - то си личи по стандарта на живот и инфраструктурата кой има акъл и кой не. Москалския газ си е газ като другия, отказът е да се дават пари на хора, които в 21 век в Европа нападат независима държава, за да и вземат земята и имуществото, избивайки бели хора европейци! Затова! Ония срепните opки разбират само от глад и шамари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Ахааа, значи фирмата ти е наглеждала и обучавала руските папуаси, които са ви плащали с кървави пари? Мчи вий сте за закриване и затвор бре - помагали сте на вражеска терористична държава да си развива западащата икономика и да произвежда смъртоносни оръжия за съсипване на цивилизования свят! Аз на твое място бих се срамувал много, че съм взимал пари от гадни руснаци! От друга страна ме забавлява факта, че си фантазираш как преобладаващото мнозинство от жители на ЕС са високоинтелигентни. Те даже на тия назначени на власт им трябваше половин година да проумеят, че пълния отказ от руски газ ще съсипе германската икономика. Не бих ги нарекал особено умни хора. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Първо, не съм бачкал за тях, а фирмата ни имаШЕ клон там и някой трябваше да обучава и да наглежда местните папуаси. А за удобствата, със сигурност има хора, за които салама е по-важен от свободата. Хубавото е, че нискоинтелигентните саламджии в ЕС не са толкова голям процент. Или си мислиш, че хората на запад са глупави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Добре е ватенка, ти си бачкал в русията с терористите там, събрал си някой краден долар от тях и сега се броиш за умен, образован и успяващ, ама дали всички в ЕС са като тебе и са готови да се лишат от удобства в името на мнимата свобода предлагана от назначените неадекватни ръководители на общонстта? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Точно така, жалки копейничета, умния, образования и успяващия човек предпочита да се лиши от известно удобство за известно време, но да запази свободата си. Ее, вие не сте от тая група.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Точно така, жалки копейничета, умния, образования и успяващия човек предпочита да се лиши от известно удобство за известно време, но да запази свободата си. Ее, вие не сте от тая група.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Кажи каква ти е инсталацията, че ми е любопитно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Че е се къпя всеки ден :) Дори и водата ми е фрий :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Че какво ме боли фара ? Никога не съм ползвал газ за топло. Освен това съм офгрид от години а и колата е на ток. Дори съм сигурен, че повечето които пишете тук газ не ползвате :) Има достатъчно нови и евтини технологии ползвайте ги :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още