IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ внася 700 млн. лева в енергийния фонд за компенсациите за скъпия ток

С тези средства ще бъдат покрити разходите по схемата до 30 септември

18:11 | 12.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще внесе 700 млн. лева във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), които ще бъдат използвани за компенсациите за високата цена на електроенергията за бизнеса. Вноската е одобрена с решение на служебното правителство.

Средствата, които БЕХ внася във фонда, са от дъщерните дружества, които произвеждат електроенергия, посочват от пресцентъра на Министерския съвет. Заради високите цени на тока на борсата те в момента реализират високи печалби.

С актуализацията на бюджета 47-то Народно събрание одобри таван на цената на тока за бизнеса от 250 лева за мегаватчас. Разликата между цената на борсата и този таван се покрива със средствата от ФСЕС. В края на юли работодателите се оплакаха, че няма никаква яснота по отношение на помощите за бизнеса. Организациите коментираха, че липсва решение на правителството относно вноските във ФСЕС, което е една от спънките за отпускането на компенсациите.

Помощта трябва да бъде изплащана до края на 2022 година, предвижда решението на депутатите. От съобщението на Министерския съвет е видно, че средствата от БЕХ ще подсигурят изплащането на помощта за периода 1 юли - 30 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още