IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Славчо Нейков: България бързо трябва да въведе ясни критерии за енергийна бедност

Има механизми и опит, но нямаме законодателство и концепция, посочи председателятна Института за енергиен мениджмънт

17:29 | 15.08.22 г.
Славчо Нейков: България бързо трябва да въведе ясни критерии за енергийна бедност

„Енергийната бедност е не само национално, а и световно явление. През 2020 г. Европейската комисия отчете, че 34 млн. европейски граждани са енергийно бедни, това са около 8% от населението. Този проблем ще се засилва с повишаването на цените на газа и енергийните ресурси. Много е важно България да определи дефиниция за енергийна бедност и да има стъпки за контрол, за да дойде помощ за хора, които наистина имат нужда от това“, посочи експертът.

По думите му темата не е нова и има механизми, които се прилагат от Министерството на труда и социалната политика, след като се създаде напрежение в енергийния сектор, но според него като цяло в България се действа пасивно.

„Имаме една наредба, която се прилага от министъра на труда и социалната политика, но нямаме закон на национално ниво, каза Нейков. – Има достатъчно основания за ревизия за националното законодателство, тъй като енергийната бедност настъпва с много голяма сила, цените на газа се увеличиха многократно.“

Енергийният експерт напомни, че още през 2018 г. се появи регламент на ЕС, където е засегната темата за енергийната бедност. Той предвижда изрични изисквания към страните членки да актуализират базата си данни и законодателството си.

„Европейската комисия излезе с препоръки и критерии за това какво е енергийна бедност, но българските политици все още са длъжници на обществото в това отношение“, смята Нейков.

Той е категоричен, че има остра нужда от промяна на законодателство, но това не може да стане със служебно правителство и сподели, че вече е повдигал въпроса пред бившия премиер Кирил Петков. „Има механизми и опит, но нямаме законодателство и концепция. Нямам идея какво ще стане през зимата, ако нещата останат по този начин“, коментира Нейков.

Защо в програмата за енергийна ефективност не се изискваше отчет за намаляване на емисиите и икономическия ефект върху гражданите? Къде се нарежда България в проучване в ЕС за енергийна бедност? Как се отразява на цените на тока произведената енергия в „Мини Марица-изток“?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още