IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зимен момент на истината в енергетиката се очертава за Запада

Световният икономически растеж все още изисква производство на изкопаеми горива, но дългосрочните климатични амбиции трябва да останат

19:02 | 21.08.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Политиците по света все по-отчаяно се стремят да овладеят експлозивните последици от енергийната криза. В онези части на Азия, Близкия изток и Африка, които вече са затънали в множество икономически и политически трудности, кризата се оказва катастрофална, пише за Financial Times Хелън Томпсън, професор по политическа икономия от Кеймбриджския университет и автор на „Безпорядък: Трудни времена през 21 век“.

Тези, които внасят втечнен природен газ (LNG), сега трябва да се конкурират на този пазар с европейците, които търсят алтернатива на руските газопроводи. В началото на лятото Пакистан не успя да завърши нито един търг за LNG. В бедните страни голяма част от държавните ресурси отиват за субсидиране потреблението на енергия. При преобладаващите цени някои не могат да си го позволят: по-рано през август Електроенергийният борд на Шри Ланка наложи увеличение от 264 процента за най-бедните потребители на енергия в страната.

В Европа правителствата искат да облекчат натиска върху домакинствата, както и върху енергоемките и малките предприятия, като същевременно оставят покачващите се цени, призивите за по-малко потребление и страхът от идващата зима да намалят търсенето. Във фискален план това означава държавно финансиране за намаляване на нарастващите сметки за енергия чрез субсидиране на дистрибуторите, както във Франция, или прехвърляне на пари на гражданите за плащане на тези сметки, както в Обединеното кралство.

Това, което още го няма, са навременните начини за увеличаване на физическия запас от енергия. Тази криза не е страничен ефект от пандемията или бруталната война на Русия срещу Украйна. Тя има много по-дълбоки корени в два структурни проблема.

Първо, колкото и неприятна да е тази реалност по климатични и екологични причини, световният икономически растеж все още изисква производство на изкопаеми горива. Без повече инвестиции и проучване е малко вероятно да има достатъчно предлагане в средносрочен план, за да се отговори на вероятното търсене. Настоящата газова криза води началото си от предизвикания от Китай скок на потреблението на газ през 2021 г. Търсенето нарасна толкова бързо, че беше достъпно за европейските и азиатски купувачи само на много високи цени. Междувременно паузата в покачването на цените на петрола тази година настъпи едва когато икономическите данни от Китай станаха неблагоприятни. Според оценката на Международната агенция по енергетика (МАЕ) е напълно възможно световното производство на петрол да е недостатъчно, за да отговори на търсенето още през следващата година.

През по-голямата част от 2010-те години световната икономика се поддържаше от бума на шистовия петрол. Без удвояването на производството му в САЩ между 2010 г. и 2019 г. светът щеше да изпадне в постоянна петролна криза от 2005 г. насам, когато производството на конвенционален суров петрол - добиван без хидравлично разбиване или от битумни пясъци - вече беше в застой.

Но американските шисти не могат да се разширяват със същата скорост. Въпреки че най-големите залежи на шистов петрол в САЩ – Пермският басейн в западен Тексас и югоизточно Ню Мексико – се очаква да дадат рекорден добив през септември, общото производство в САЩ все още е с повече от 1 милион барела на ден под нивото през 2019 г. Дори в Пермския басейн дневният добив на кладенец намалява.

Повече офшорни сондажи в Мексиканския залив и Аляска, за които съдейства американския Закон за намаляване на инфлацията, ще изискват по-високи цени или инвеститори, готови да вложат капитал независимо от перспективите за печалба. Най-добрите геоложки перспективи за преломен момент в енергетиката, подобен на случилото се през 2010-те, се крият в огромното шистово нефтено образувание Баженов в Сибир. Но западните санкции означават, че перспективата големите западни петролни компании да помогнат на Русия технологично е геополитическа задънена улица.

Второ, малко може да се направи за незабавното ускоряване на прехода от изкопаеми горива. Планираните ядрени микрореактори на Великобритания няма да бъдат завършени преди 2030 г. Поддържането на електрически мрежи със слънчеви и вятърни базови мощности ще изисква технологични пробиви при съхранението. Невъзможно е да се планира с някаква увереност какъв напредък ще се осъществи след 10 години, да не говорим за следващата година. Но точно защото енергийният преход е от съществено значение за намаляване потреблението на изкопаеми горива, широкомащабните инвестиции в чиста енергия са наложителни.

Единственият път напред е реализмът в краткосрочен план, като се признава, че няма път назад към евтината енергия, свързан с радикална, дългосрочна амбиция. Разбирането на геополитическите реалности също е от съществено значение. САЩ си остават несъмнено доминиращата сила в света. Тяхната морска мощ гарантира свободни води за международна търговия. Световните кредитни пазари зависят от доларите. Но Вашингтон няма силата да влияе на енергийните отношения на Китай и Индия с Русия.

Предстоящата зима ще донесе момента на истината. Западните правителства трябва или да предизвикат икономическа нищета в мащаб, който би поставил на изпитание тъканта на демократичната политика във всяка страна, или да се изправят пред факта, че доставките на енергия ограничават средствата, с които Украйна може да бъде защитена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Наш Вова сказал ясна - няма ли наши суровини, ето значит технология не хорошая. Кто не разбрал? Само православний газ и петрол стават. Можна и въглища. Тоже православние, конечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 12
evlogi
преди 1 година
До: Dani_2077Не може да ти се отрече,че имаш самочувствие...Статията е от професор от Кеймбридж..Явно се движиш в изключително хай клас среда, щом професорите от Кеймбридж ти идват профани..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 7
julian12
преди 1 година
Вятър, слънце и вода. Нали това е нужно да се захранят производствените мощности. Смях, Смях....Зелените зелки. упс, тикви с лопата да ги ринеш. Каквото им кажат по телевизията това повтарят глобално затопляне, лекарски експерименти, възобновяеми енергии... ама може ли да им се сърди човек!? Той тъпака не страдал, само тия около него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
julian12
преди 1 година
До: zelka007Ти гледай да си улучил фалшивата партида, че нещо напоследък едни сърдечни удари, едно мрене поради незнайни причини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
Dani_2077
преди 1 година
Петре ... каква е тази профанска статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 26
zelka007
преди 1 година
Скъп ли ви е зеленият водород ?! Hyundai Nexo консумира 0,7кг водород на 100км ... А на линкчето по-долу е комерсиална водородна зарядна станция , дето си има собствена фотоволтаична система и произвежда зелен водород на място , 40кг на ден , с налягане 700бара , с това налягане се зарежда пълен резервоар на водородните коли за 5мин ... Друзя антиваксъре-газовици , честито ... https://***.fronius.com/en/solar-energy/business-owners/products-solutions/green-hydrogen-with-solar-energy-solhub
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още