IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equinor стана първата голяма петролна компания, която се изтегли изцяло от руските си проекти

Норвежката компания обеща да напусне Русия още в първите дни от началото на войната в Украйна

11:51 | 02.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Норвежката Equinor стана първата голяма петролна компания, която изпълни обещанието си и се изтегли изцяло от руските си проекти. Компанията заяви още в първите дни след войната в Украйна, че ще се откаже от своите съвместни проекти с "Роснефт", както и проекта "Харяга", описвайки тези активи като "несъстоятелни".

В крайна сметка норвежката компания вече няма никаква дейност в руския енергиен сектор, посочват от Equinor в прессъобщение.

През март норвежкият гигант спря да търгува с руски петрол, а през май съобщи, че е прехвърлила активите си в съвместните предприятия с "Роснефт" на руската държавна компания, припомня Ройтерс. Двете компании имаха общи дейности в Русия от дълги години.

Тогава остана единствено делът в арктическото петролно поле "Харяга", в който оперира заедно със "Зарубежнефт" и TotalEnergie.

Ройтерс припомня, че повечето петролни и газови гиганти, включително Shell и BP, заявиха, че ще напуснат руския пазар заради войната в Украйна. Досега обаче нито една от тях не е извършила всички дейности по реализацията на тези обещания. Преди дни TotalEnergie съобщи, че ще продаде свой дял в газово поле в Сибир на своя партньор - "Новатек". Компанията се забърка в скандал за продажбата на самолетно гориво за руската военна авиация и търпи много критики във Франция, че все още работи в Русия.

Междувременно руският президент Владимир Путин издаде указ, който забранява на компании от "враждебни" държави, каквито са всички от ЕС, да продават своите активи в някои иконимически сфери, включително и енергетиката. Правилата обаче позволяват и някои изключения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още