fallback

Москва с директен шантаж - премахнете санкциите, или "Северен поток" остава затворен

Германия е започнала хибридна война срещу Русия и има своите малки проблеми с газа, каза бившият руски президент Дмитрий Медведев

18:15 | 05.09.22 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Северен поток 1" ще остане затворен докато ЕС не премахне санкциите, наложени заради войната в Украйна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Според него друга причина, освен санкциите, за спирането на работата на газопровода няма.

Досега Русия настояваше, че намаляването на доставките по "Северен поток 1" и спирането му преди няколко дни се дължи на технически проблеми. Системата досега имаше резерви, но сега заради санкциите те са изчезнали.

Financial Times коментира още, че тези изявления са на фона на очаквани разговори в ЕС относно възможни ограничения на цената на газа и нови санкции срещу Русия, които да включат и енергийния сектор. От думите на Песков става ясно и какви са надеждите на Москва. "За съжаление животът се влошава за хората, бизнеса и компаниите в Европа. Разбира се, обикновените хора ще имат все повече и повече въпроси към своите лидери", каза говорителят на Кремъл.

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, който днес е зам.-председател на Съвета за сигурност на страната, написа в своя профил в Telegram, че Германия е обявила хибридна война на Русия и затова има "малки проблеми с газа".

В петък "Газпром" съобщи, че доставките по "Северен поток 1" няма да бъдат възстановени в срок (3 септември) заради технически проблеми. Компанията посочи, че причината са затрудненията за ремонта на турбините на германската Siemens в Канада. ЕС обаче не налага санкции срещу оборудването за "Северен поток 1".

Говорител на ЕК коментира по време на обедния брифинг, че Русия има допълнителни възможности за доставки на газ за Европа - Украйна, "Турски поток", "Ямал" и т.н., но Москва няма желание да увеличи доставките по тези трасета.

Пазарите изглежда, че вече "изживяха" заплахата за пълното спиране на директните газовите доставки за Германия. На нидерландската борса TTF търговията започна очаквано с рязко повишение в рамките на почти 30%, но след това напрежението намаля и цената на газа в момента отчита покачване с около 15 на сто до около 250 евро за мегаватчас. В края на август, когато стана ясно, че Русия планира ново спиране на "Северен поток 1" - тогава само техническо и за срок от три дни, природният газ достигна рекордните почти 340 евро за мегаватчас.

В края на миналата седмица обаче търговията затвори при 210 евро за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още