IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовите доставки по "Ямал" отново са възобновени в посока Полша

В края на миналата седмица доставките по "Северен поток 1" бяха напълно преустановени

08:25 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Доставките по газопровода "Ямал" от Германия към Полша отново са възстановени, сочат данните на мрежовия оператор, цитирани от Ройтерс. Притокът беше спрян за кратко като част от подготовката за подновяване на работата на "Северен поток". В петък (2 септември) обаче "Газпром" спря изцяло доставките по газопровода по технически причини - изтичане на масло.

Полша не получава природен газ директно от Русия от април насам. От декември 2021 година потокът по газопровода "Ямал", по който по традиция влиза около 1/6 от руския газ в Европа, е обърнат и газът тече на изток. Тогава руският президент Владимир Путин обвини Германия, че не работи за стабилизиране на цената на газа в Европа.  

Заради спирането напълно на директните доставки на газ от Русия до Германия очакванията са днес (5 септември) търговията на TTF отново да достигне рекордни цени. В последните седмици търговията с газ в Европа е много изнервена и реагира на всяко опасение за пълното спиране на газа от Русия към Европа. Преди да стане ясно, че работата на "Северен поток 1" спира изцяло цената на газа слезе до ниво от около 215 евро, но само седмица по-рано газът се търгуваше за рекордните почти 340 евро за мегаватчас

В момента  суровината се доставя през Украйна, но с намален от договорения обем, и през "Турски поток" и България.

Заради войната в Украйна и непредсказуемото поведение на "Газпром" цената на газа се повиши с 400% за последните 12 месеца, изчислява още Ройтерс. Това изпрати до рекордни нива и цените на електроенергията.

Енергийната криза и начините за успокояване на пазара ще бъде основната тема на предстоящия в края на тази седмица Енергиен съвет в Прага. Очакванията са министрите от общността да подготвят таван на енергийните цени.

Германия е най-големият потребител на природен газ в Европа. Заради опасенията, че Русия ще спре напълно доставките като част от "икономическата война", газохранилищата в страната са пълни до 85% от капацитета им и Берлин активно работи по изграждането на своите първи терминали за втечнен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още