IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролната асоциация: Няма притеснения, че цените на горивата ще вървят нагоре

Отстъпката за горивата в България даде резултат - цените на дизелите са под 3 лв., а на бензина са под 3 лв. без отстъпка, посочи Светослав Бенчев

11:12 | 23.09.22 г.
Снимка: Getty
Снимка: Getty

През последните седмици наблюдаваме спад в цените на горивата - както на бензина и на дизела, така и на втечнения нефтен газ. Това е тенденция, която е нормална заради това, че цената на петрола в последните седмици върви надолу. Засега няма притеснения, че цените ще тръгнат нагоре. Това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) по Bulgaria ON AIR.

По думите му новината за мобилизацията в Русия не се е отразила драматично върху цената на горивата. „Това просто беше един от факторите, който оказа влияние на цената на петрола. По-скоро други фактори ще оказват влияния върху това какво ще се случва. Виждаме, че Китай се отваря след леко затваряне заради коронавируса и цената тръгна нагоре, защото се очаква търсене", коментира той. И допълни, че военните действия едва ли ще са сериозен фактор за цената на горивата.

На някои бензиностанции цената на бензина е около 3 лева, каза Светослав Бенчев. Според него отстъпката за горивата е дала резултат. 

„Отстъпката очевидно даде резултат, цените на дизелите са под 3 лв., а цените на бензина са под 3 лв. без отстъпка. Хората оценяват това, което се случва с отстъпката от 0,25 лв.,... очакваме, че тя ще бъде до към края на месец ноември. Няма да стигне до края на годината“, посочи гостът. „Тези 150 млн. лева (предвидени за финансиране на мярката) не могат да покрият потреблението до края на календарната година", допълни Бенчев.

Той уточни, че България продължава да бъде една от страните с най-ниски цени на горивата. „Само в Полша дизелът е малко по-евтин. Но там отстъпката, която се дава, е включена в цената, която е записана и предадена към ЕК“, обясни той.

Относно по-голямото повишение при цената на метана Бенчев заяви, че това е очаквано с оглед на цените на природния газ на международните пазари. „Правителството намали ДДС върху метана - от 20% на 9%, но това не може да се отрази по сериозен начин", посочи той. И допълни, че цената на метана ще остане висока при тези фактори.

"Горива в страната има. Рафинерията работи в много натоварен режим, дори над капацитета си. Не се очакват проблеми със снабдяването на горива в страната“, отбеляза той. И допълни, че с настъпването на зимния сезон, когато започва активният отоплителен сезон в Европа, основният риск е за цената на дизела. Тогава ще стане ясна цената на горивата за зимата.

Бенчев заяви, че налагане на мораториум върху цените на горивата, както се коментираше, не е добра идея, „защото този таван винаги ще бъде временен и след премахването му - цените ще тръгнат нагоре".

Попитан дали ще има достатъчно газ за зимата, той отговори: "Беше ясно, че интерконекторът с Гърция няма как да заработи преди началото на октомври, тъй като имаше и много техническа работа. Надявам се, че ще тръгне от 1 октомври и най-накрая азерският газ да пристигне в страната. Газ ще има, но въпросът е на каква цена."

И сподели, че не разбира как може да намалим потреблението си на газ, тъй като у нас има много малко битово потребление на газ.

"Много малко домакинства се отопляват на природен газ, основните потребители са топлофикациите. От тях може да дойде по-ниска температура на подаването от топлофикациите. Но и двата варианта не са добри. Изключително сложно е да се премине на мазут", категоричен бе Бенчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още