IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната криза в Европа ще продължи повече от една зима, прогнозира анализатор

Русия ще е необходима за балансиране на пазара и през зимата в края на следващата година, прогнозират от Energy Aspects

09:16 | 23.09.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Енергийната криза в Европа може да продължи до края на 2023 г., тъй като в региона има силно търсене и свиване на доставките, изострени от войната на Русия в Украйна, прогнозират от консултантската компания в сектора Energy Aspects Ltd. 

„Това не е история за една зима“, казва Амрита Сен, главен петролен анализатор на компанията, в телевизионно интервю на Bloomberg. Русия е необходима, за да балансира пазара не само за предстоящата зима, но евентуално и за студения период в края на следващата година, добави тя. 

Инвазията на Русия в Украйна разтърси световните енергийни пазари, като повиши цените на природния газ в Европа и принуди някои държави да прибегнат до драстични мерки като национализацията на най-големия вносител на гориво в Германия

Очаква се петролът да претърпи допълнителна волатилност през четвъртото тримесечие под влиянието на различни фактори, сред които опасения от евентуална рецесия и ограничителните мерки в Китай заради Covid, посочва Сен.

Суровият петрол вероятно ще се търгува на цени над 90 долара за барел в краткосрочен план, преди да се покачи до около 120 долара до края на тази година, прогнозира Сен. В петък цената на европейския сорт петрол Брент e близо до 90 долара - с почти 30% под най-високата стойност от юни. 

Инвеститорите следят основно новините около предложения таван на цената на руския суров петрол, както и колко допълнителен петрол от страната може да бъде усвоен от Китай и Индия, след като забраната на Европейския съюз за внос влезе в сила през декември. Според Сен най-големите азиатски потребители имат капацитета да приемат допълнителни барели, но потенциалните банкови санкции могат да ограничат потоците. 

„Очакваме много повече руски петрол да плава към Азия“, каза тя. „Но това означава, че ще вържете ужасно много петрол на корабите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Енергийната криза ще свърши със свършването на ЕССР. ПХо-неадекватни имитатори на "държавници" едва ли е имало някога. Резултатите са гарантирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още