IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на европейския газ се насочва към четвърто седмично поевтиняване

Все пак европейският газов пазар остава чувствителен към всякакви потенциални смущения

12:04 | 23.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цената на природния газ в Европа се насочва към четвърто поредно седмично поевтиняване, тъй като големите доставки на втечнен природен газ помагат на страните да запълнят своите хранилища дни преди началото на отоплителния сезон. 

Към 9:46 ч. в Амстердам нидерландският газ, който е европейският бенчмарк, се търгуваше с отстъпление от 2,4% на цена от 183 евро за мегаватчас, като за седмицата е загубил около 2,6% от стойността си. 

Хранилищата за газ в Европа са запълнени на около 87%. За България запълняемостта на хранилището в Чирен вече достига 71,64%. С по-бърз темп от България в ЕС запълва хранилищата си само Белгия. Още четири товара американски втечнен природен газ сигнализират, че дестинацията им е Северозападна Европа, а три от тях ще пристигнат в началото на октомври, показват данните за проследяване на кораби на Bloomberg. 

Вносът на втечнен природен газ е от ключово значение за постигане на целите на европейските държави за съхранение на газ, за да се подготвят за зимата. Германия, която е най-големият потребител на газ в региона, се стреми да осигури повече доставки от Обединените арабски емирства през следващите дни, когато канцлерът Олаф Шолц ще посети страната. 

Намаляването на търсенето ще продължи и поради факта, че цените остават около шест пъти по-високи от средните за последните пет години. Volkswagen AG може да премести производството си от Германия и Източна Европа, ако недостигът на природен газ продължи, заяви междувременно най-големият производител на автомобили на континента. 

Все пак европейският газов пазар остава чувствителен към всякакви потенциални смущения, след като Русия намали потоците в резултат на последиците от войната си в Украйна.

Тази седмица президентът Владимир Путин обяви призоваването на до 300 000 резервисти, което представлява сериозна ескалация на конфликта. Руските служби за сигурност също така заявиха, че са осуетили планирана украинска атака срещу инфраструктура, доставяща енергоизточници за Турция и Европа - твърдение, което Киев отрече. 

 

Притоците на втечнен природен газ към Европа могат да намалеят през следващите месеци и поради друга причина - потреблението в Азия се увеличава. Според търговците прогнозите за по-студено време в Япония през тази зима могат да накарат някои комунални компании да осигурят допълнителни спот доставки, което ще увеличи натиска върху цените. Понастоящем азиатските спот цени на втечнения природен газ са около три пъти по-високи от средните за последните 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още