IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради газа Volkswagen може да премести производството си от Германия и Източна Европа

Производителят има големи заводи в Германия, Чехия и Словакия, които са сред европейските държави, най-силно зависими от руския газ

12:00 | 23.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Volkswagen има големи заводи в Германия, Чехия и Словакия, които са сред европейските държави, най-силно зависими от руския газ. Снимка: Bloomberg LP
Volkswagen има големи заводи в Германия, Чехия и Словакия, които са сред европейските държави, най-силно зависими от руския газ. Снимка: Bloomberg LP

Германският автомобилен концерн Volkswagen AG може да премести производството си от Германия и Източна Европа, ако недостигът на природен газ продължи, което е последният знак, че енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна, заплашва да промени индустриалния пейзаж в Европа, предава Bloomberg. 

Volkswagen, най-големият производител на автомобили в Европа, заяви, че преместването на производството е един от вариантите, с които разполага в средносрочен план, ако недостигът на газ продължи и след тази зима. Производителят на автомобили има големи заводи в Германия, Чешката република и Словакия, които са сред европейските държави, най-силно зависими от руския газ.

„Като средносрочни алтернативи се фокусираме върху по-голяма локализация, преместване на производствени мощности или технически алтернативи, подобно на това, което вече е обичайна практика в контекста на предизвикателствата, свързани с недостига на полупроводници и други скорошни смущения във веригата за доставки", каза в изявление Гън Ву, ръководител на отдела за покупки на Volkswagen. 

Решението на Русия да ограничи доставките на газ за Европа породи опасения, че Германия може да бъде принудена да нормира ползването на суровината. Неотдавнашната новина, че нивото на съхранение на газ е достигнало 90% от планираното, успокои опасенията от остър недостиг през тази зима, но Германия е изправена пред предизвикателството да попълни трудно изчерпаните резерви през следващото лято без приноса на Русия.

Германският производител на пластмаси Covestro AG не очаква недостиг на газ тази зима, но в същото време няма да прави инвестиции в Европа заради високите енергийни разходи в региона, каза наскоро главният изпълнителен директор Маркус Щайлеман. Пазарите за растеж на концерна ще са основно в Азия, където цените са значително по-ниски, каза той в четвъртък на конференция за климата в Берлин.

Югозападна Европа или крайбрежните зони на Северна Европа, които имат по-добър достъп до морски товари с втечнен природен газ, биха могли да бъдат облагодетелствани от евентуална промяна на производството, заяви пред Bloomberg говорител на Volkswagen. Групата Volkswagen вече има автомобилни заводи в Португалия, Испания и Белгия - страни, в които има терминали за втечнен природен газ.

Макар да заяви, че е направил „възможно най-добрата" подготовка за евентуален дефицит на газ за тази зима, Volkswagen заяви, че е загрижен за ефекта, който високите цени на суровината могат да окажат върху доставчиците. 

„Политиците също трябва да ограничат неконтролируемата в момента експлозия на цените на газа и електроенергията", заяви Томас Стег, ръководител на отдела за външни отношения на компанията. „В противен случай особено малките и средните енергоемки компании ще имат сериозни проблеми във веригата на доставките и ще трябва да намалят или спрат производството си“. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още