IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen очаква печалба от търговия с газ в размер на стотици милиони евро

Хеджирането на газовите пазари от страна на германския концерн през 2020 г. му позволява да се възползва от високите цени на горивото в момента

18:50 | 16.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG се готви да получи стотици милиони евро печалба от търговия, тъй като разтоварва огромен хедж, свързан с природния газ, продавайки големи количества от горивото, закупени преди енергийната криза и рязкото покачване на цените, съобщава Bloomberg.

Най-големият производител на леки автомобили в Европа е наредил продажбата на газови договори на стойност 2,6 тераватчаса. Тези количества са достатъчни, за да поддържат около 200 000 отопляващи се с газ домакинства за една година.

Газовите фючърси сега се търгуват на много по-високи нива от тези, при които VW е закупил наличните количества. Въз основа на последните цени, автомобилната компания може да генерира около 400 млн. евро печалба, според изчисления на Bloomberg.

Компанията е планирала да използва газа през следващата година в двете си електроцентрали във Волфсбург като част от своя вътрешен енергиен преход от въглища към газ. Въпреки това скокът в цените, съчетан с икономическия и политически натиск за пестене на енергия, кара VW да продаде този газ и да се придържа към въглищата поради извънредната ситуация.

Предварителните покупки – известни като хеджиране, за защита срещу ценова волатилност – са били закупени чрез доставчика Wingas GmbH в Trading Hub Europe още през 2020 г., когато пазарната цена на газа е около 30 евро за мегаватчас.

В момента газовите фючърси се търгуват при цена от около 200 евро за мегаватчас.

Скокът в цената на газа стои в основната на безпрецедентната енергийна криза в Европа. Източник: Bloomberg Скокът в цената на газа стои в основната на безпрецедентната енергийна криза в Европа. Източник: Bloomberg

Неочакваната печалба от продажбата силно зависи от това как се променя пазарната цена, тъй като хеджираните количества се разпродават постепенно в продължение на няколко седмици.

Търговията е само един пример за въздействието на енергийната криза, тъй като предприятията из целия континент са изправени пред рязко нарастващи разходи. Русия намали доставките на газ за Европейския съюз (ЕС) в резултат на войната в Украйна и санкциите на Запада, принуждавайки блока да предприеме извънредни мерки, за да предпази потребителите и компаниите от скок в разходите преди зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 16.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още