IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румяна Грозева: Може да загубим подкрепата на младите хора за енергийния преход на Стара Загора

Мините имат потенциала да бъдат двигател на растежа на икономиката в региона не само с производството на енергия, посочи изпълнителният директор на АРИР - Стара Загора

21:58 | 23.09.22 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Има реална опасност да се загуби младото поколение на Стара Загора и подкрепата му за енергийния преход. За това предупреди в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално и икономическо развитие в Стара Загора и доктор по икономика от Института за икономически изследвания на БАН.

Тя направи сравнение с Перник, който е близо до София, чиито млади хора може да работят в столицата, но се връщат и живеят в града и не го напускат.

Д-р Грозева потвърди, че в Стара Загора „миграцията на младите хора и хората в трудоспособна възраст е на запад в България и на запад в Европа“.

„Около нашия регион се води доста манипулативна реторика и това – особено ако си млад човек, не ти дава възможност много добре да се ориентираш, да прецениш и да вземеш решение“, коментира тя и посочи, че заради това са решили темата на първия панел на предстоящия форум в Стара Загора да бъде „Младите хора и медийната дезинформация”.

Третото издание на форума „Обществен диалог за социални политики: нов енергиен микс” ще се проведе на 30 септември в Стара Загора. „Решихме да започнем с фокус върху младите хора не само защото е Европейската година на младежта, но и защото на всички форуми, на които се говори за енергийни трансформации, за нова икономика, за зелен преход младите хора ги няма. Ние говорим за нещо, в което те ще живеят, за тяхното бъдеще, а тях ги няма в този разговор“, коментира изпълнителният директор на Агенцията за регионално и икономическо развитие в Стара Загора.

Д-р Грозева обясни, че друг акцент на форума са териториалните планове като перспектива за развитие. „Ще имаме панелисти и от Главна дирекция „Регионално развитие” на Европейската комисия“, допълни тя и поясни, че те работят конкретно върху изпълнението на териториалните планове на отделните региони и ще дадат информация каква е реалната ситуация.

Експертът се надява, че процесът за отлив на млади хора от минно-енергийния комплекс ще бъде прекъснат след като се преустанови манипулативната реторика, свързана с дезинформация за закриването на мините и липсата на перспектива за региона на Стара Загора.

По думите ѝ в специализираните училища в Раднево и Гълъбово, градовете, които ще бъдат най-силно засегнати от енергийния преход, е имало професионални гимназии, но сега паралелките са свити до една.

„Никой не иска да закрива мините утре. Тези мини имат потенциала да бъдат двигател на растежа на икономиката на Стара Загора не само с производството на енергия“, убедена е д-р Грозева.

Тя отбеляза, че в годините са правени проучвания за бъдещето на региона, но сега „те стоят затворени и прашасват в папките”. 

„За съжаление, когато говорим за Стара Загора, искам само да поясня, че проблемът далеч не е регионален. Проблемът е национален. Ние имаме период от 20 години паралелно да създадем индустриите, да привлечем индустрии, които да позволят на този регион да продължи да бъде двигател на развитието на държавата ни като цяло“, подчерта д-р Грозева.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 23.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още