IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на въглища е напът да постигне рекорд през 2022 г.

Заради високата цена на газа много европейски държави започнаха да забавят плановете за затваряне на въглищните мощности

16:22 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Въпреки сигналите за предстояща рецесия и блокадите в Китай заради коронавируса потреблението на въглища през тази година върви към рекорд на фона на високата цена на природния газ, пише в юлския преглед на пазара на Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Ако оценките на експертите за възстановяването на китайската икономика през втората половина на годината се потвърдят, то потреблението на въглища в световен мащаб ще достигне 8 млрд. тона. Повишението не е толкова внушително - ръстът е под 1% спрямо нивата през 2021 година, но е повече от досегашния рекорд, регистриран през 2013 година. Оттогава досега потреблението непрекъснато намаляваше.

МАЕ прогнозира, че и през 2023 година потреблението на въглища ще бъде рекордно. Това поражда опасения за мерките в защита на околната среда, защото въглищата са сред най-замърсяващите енергийни източници.

През 2021 година потреблението на въглища се повиши съществено - с 6%, следвайки бързото възстановяване на световната икономика след пандемията от коронавируса. На фона на очаквания ръст и в следващите месеци въглищата отново са във възход, посочва МАЕ.

В Европа през миналата година потреблението на въглища се повиши с 14%, а очакванията са за продължаващ ръст и през тази година макар и вече по-ограничен - около 7 на сто, или общо до 476 млн. тона. Причината е увеличеното търсене заради по-високата цена на природния газ, особено в сектора за производство на електроенергия.

Руската военна инвазия в Украйна не позволи успокояване на цената на природния газ и това обещава продължаващ ръст в потреблението на въглищата. Много държави в Европа вече отменят плановете за затваряне на централи, макар че все още плановете за отказ от въглищата да са налице.

На Европа все пак се падат само около 5% от общото потребление на въглища в световен мащаб.

Най-големият потребител е Китай с 4,2 млрд. тона през 2021 година. Очакванията са, че потреблението ще остане в същия обем и през 2022 година.

През миналата година Индия също записа рекордно потребление на въглища - малко над 1 млрд. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още