fallback

Русия намеква за акт на "държавен тероризъм" срещу "Северен поток"

В региона има по-голямо присъствие на НАТО, отколкото на Русия, коментира говорителят на Кремъл

17:19 | 29.09.22 г. 6

Взривовете по тръбите на "Северен поток" бяха определени като възможен терористичен акт от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Според Песков зад взривовете стои държава, защото действие с такъв мащаб няма как да се случи без участието на държавата в някаква степен.

"Това е много опасна ситуация, която изисква и спешно разследване", заяви още Песков.

Инцидентът се разследва от властите в Швеция и Дания, край чиито брегове са взривовете по газопроводите. В ЕС също смятат, че случилото се е резултат от умишлени действия, а не е случайност. На ниво ЕС не се коментира кой може да бъде замесен в случая, но отделни държави посочват Русия като възможен извършител. Вицепремиерът и министър на околната среда на Испания Тереса Рибера направи коментар в тази насока пред испанската агенция EFE.

В НАТО също виждат умишлени действия във взривовете по тръбите и генералният секретар Йенс Столтенберг изрази своите опасения, че това може да изкара конфликта в Украйна извън пределите на страната.

Москва обаче има друга версия - инцидентът се е случил в зона, в която контрол имат американските служби, заяви говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. В отговор на въпрос за присъствието на руски военни кораби в региона Песков пък заяви, че присъствието на НАТО е много по-сериозно.

Говорителят на Кремъл не уточни, че Дания е член на НАТО от 1949 г., Германия - от 1952 г., а Швеция де факто вече е в Алианса, след като подаде молба за членство след началото на военния конфликт в Украйна. Швеция и Финландия подписаха протокол за членството си в НАТО в началото на юли и в момента тече процедурата по ратификация на документа от членовете на организацията.

Източник на Ройтерс коментира, че "Северен поток" и референдумите, които се проведоха в окупираните украински провинции, ще бъдат дискутирани по време на срещата на европейските лидери в Прага през следващата седмица.

Междувременно в Кремъл се канят официално да анексират четирите провинции - Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска, въпреки че части от тях остават под контрола на Украйна и в тях продължават да се водят ожесточени битки. Повечето държави по света не признават резултатите от допитването, провело се в условията на активни военни действия. Очакванията са, че присъединяването на украинската територия ще бъде извършено в петък (30 септември), а продължаващите опити на Украйна да освободи тези територии ще бъдат считани за нападение срещу Руската федерация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 29.09.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още