fallback

RWE придобива американски бизнес за възобновяема енергия за около 7 млрд. долара

Сделката предизвика критики срещу компанията за комунални услуги, която вместо да подсигури доставките на енергия в Германия, инвестира на други пазари

18:00 | 02.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател

Германската енергийна компания RWE AG се е споразумяла да плати 6,8 млрд. долара за придобиването на активите на Consolidated Edison Inc. за възобновяема енергия в една от най-големите екологични сделки в САЩ, съобщава Bloomberg. Сделката предизвика критики срещу най-голямата германска компания за комунални услуги, която вместо да подсигури доставките на енергия в Германия, инвестира на други пазари.

RWE се възползва от пазарните сътресения на европейските енергийни и газови пазари, откакто Русия нахлу в Украйна. Компанията повиши прогнозата си за целогодишната печалба и задели до 15 млрд. евро за инвестиции в САЩ като част от стратегията си за постигане на въглероден неутралитет, която предвижда още глобални разходи от 50 млрд. евро до 2030 г.

Сделката, обявена в събота, почти ще удвои портфолиото на RWE от възобновяеми източници в САЩ до повече от 7 гигавата. Но активен инвеститор, който държи около 1 милион акции на RWE, каза, че компанията вместо това трябва да се съсредоточи върху сигурността на доставките в Германия.

„Напълно неразбираемо е как най-голямата енергийна компания в Германия може да похарчи 7 млрд. евро за сделка за сливания и придобивания в САЩ на фона на най-голямата енергийна криза, която Германия някога е виждала“, посочва Бенедикт Кормайер от Enkraft Capital. „Вместо да източваме части от неочакваните печалби, може би е по-разумно да принудим RWE да инвестира печалбите в германската енергийна инфраструктура“, добавя той.

Финансирането за сделката първоначално ще бъде осигурено от мостов заем, който ще бъде частично рефинансиран от конвертируема облигация към дъщерно дружество на Qatar Investment Authority с обща главница от 2,43 млрд. евро.

Сделката представлява ясен ангажимент на RWE за стимулиране на зелената енергия в САЩ, „един от най-атрактивните и най-бързо развиващите се пазари за възобновяема енергия“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Маркус Кребер.

Barclays е финансовият съветник на Consolidated Edison, докато Latham & Watkins LLP е неин правен съветник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 02.10.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още