IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE е отписала близо 850 млн. евро заради забраната върху руските въглища

Печалбата на най-големия германски енергиен производител обаче расте с две трети

14:21 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мина за лигнитни въглища, оперирана от RWE, в Германия. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Мина за лигнитни въглища, оперирана от RWE, в Германия. Снимка: Bloomberg

Най-големият енергиен производител в Германия RWE заяви в четвъртък, че е отписал 850 млн. евро заради руски доставки на въглища преди забрана в Европейския съюз срещу горивата в резултат на инвазията на Москва в Украйна, съобщава Ройтерс.

RWE има договори, покриващи доставките на 12 млн. тона руски каменни въглища до края на 2025 г., заяви компанията в тримесечния си отчет, добавяйки, че тези доставки вече са спрени.

От август ще влезе в сила забрана на ЕС върху вноса на въглища от Русия. Британското правителство вече наложи санкции срещу руските железници от март насам“, каза RWE.

„Като компания, която е активна във Великобритания, това означава, че RWE не е приела никакви въглища от Русия от края на март. Вследствие на това RWE отписа дългосрочния си договор за доставка на руски въглища“, допълват от компанията.

RWE заяви през март, че няма да сключва нови сделки за доставка с руски компании и реши да прекрати всичките си неенергийни отношения с дружества там незабавно. Освен въглища суровинната ѝ експозиция включва още 15 тераватчаса доставки на газ до 2023 г.

Акциите на компанията започнаха с 1,4% надолу предпазарната търговия.

Групата публикува и резултатите си за първото тримесечие, които показаха ръст на коригираната EBITDA (печалба преди данъците, лихвите, обезценяването и амортизацията) с около две трети в резултат на по-силните ветрове и по-ниската база за сравнение. Миналата година печалбата бе ударена от 400 млн. евро в резултат на екстремните метеорологични условия в САЩ.

RWE потвърди перспективите си за 2022 г. за коригирана EBITDA между 3,6 и 4 млрд. евро и коригирана нетна печалба между 1,3 и 1,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още