IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция поиска да отложи плащания към "Газпром" след 2024 г.

Голямата зависимост от вноса на енергоизточници тежи на турския бюджет и стойността на националната валута

12:12 | 04.10.22 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турция е поискала от Русия да отложи част от плащанията си за доставката на природен газ, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници. Според тях Анкара е мотивирала искането си с растящите икономически проблеми, които са свързани с високите енергийни цени.

Агенцията съобщава, че турският държавен оператор Botas води преговори за отлагане на част от плащанията  към "Газпром" за 2024 г. Това ще е част от споразумението, с което Турция се съгласи да плаща 25% от задълженията си за покупката на руски газ в рубли. Останалата част от доставките турската компания покрива в щатски долари, припомня още Bloomberg.

Засега не е много ясно дали водените в момента разговори между двете страни ще завършат със споразумение. Преди ден обаче Унгария официално съобщи, че е получила разрешение от "Газпром" да забави плащанията си с шест месеца.

И двете компании отказват коментар на информацията, а според източникът на агенцията Турция официално не е подала искане за отлагане на плащанията и няма да представи нищо публично, докато не получи оферта от руската страна.

Голямата зависимост от вноса на енергоизточници добавя допълнителен натиск върху бюджета и националната валута на Турция. Bloomberg напомня, че през 2022 г. турската лира загуби 28% от стойността си спрямо щатския долар. Това е най-същественият спад сред развиващите се пазари след аржентинското песо. Търговският дефицит на Турция се удвои през август спрямо същия месец на 2021 г. и вече достига 11,2 млрд. долара.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е един от малкото останали партньори на Москва, след като санкциите заради войната в Украйна затвори останалите търговски пътища, възможностите за пътувания и инвестиции за Русия. Но в същото време позициите на Турция за случващото се в Украйна и най-вече доставката на дронове "Байрактар" за Киев (и отказът да доставя за Москва) силно дразни Русия.

Преди месец Ердоган коментира, че ще дискутира цените на природния газ със своя руски колега Владимир Путин, както и че се надява на отстъпка.

Турция получава газ от Русия директно чрез едната тръба на "Турски поток" и през "Син поток". Но страната има и други алтернативи - газ от Азербайджан през "Трансанадолския газопровод" (TANAP) и терминалите за втечнен газ в Средиземно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: zelka007 могат, извиват ... виждаш надуупен руснак, най редно е да му теглиш една ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хихи ... унгарците и турците им извиват ръчичките крадливи на казаците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още