IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco реализира втората по размер печалба в историята си

Компанията запазва размера на дивидента си - най-големия в света

12:37 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco отчете втората по размер печалба в историята си като публично дружество, тъй като продължава да се възползва от тазгодишния скок на цените на петрола и газа, съобщи Bloomberg. 

Нетната печалба на Aramco за третото тримесечие възлиза на 41,6 млрд. долара, малко над очакванията на анализаторите. Това е по-малко от рекордната печалба от 48 млрд. долара за периода между април и юни, но е с около 40% повече на годишна база.

Печалбата на Saudi Aramco по тримесечия. Графика: Bloomberg Печалбата на Saudi Aramco по тримесечия. Графика: Bloomberg

Компанията запазва непроменен размера на дивидента си - най-големия в света - на ниво от 18,8 млрд. долара за тримесечието, въпреки че генерира свободен паричен поток с почти 10 млрд. долара над тази сума. 

Коефициентът на задлъжнялост, който измерва нетния дълг спрямо собствения капитал, стана отрицателен за първи път от началото на 2020 г., подчертавайки рязкото подобрение на бизнес условията за Aramco от началото на пандемията от коронавирус. 

Цените на петрола се понижиха от 14-годишните си върхове, достигнати през март, тъй като ускоряващата се инфлация и затягането на паричната политика от страна на централните банки забавят световната икономика. Въпреки това фючърсите на европейския сорт Брент все още са поскъпнали с над 20% тази година и се търгуват около 93,50 долара за барел.

„Въпреки че цените на суровия петрол в световен мащаб през този период бяха повлияни от продължаващата икономическа несигурност, нашата дългосрочна гледна точка е, че търсенето на петрол ще продължи да расте до края на десетилетието“, коментира главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър в изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още