IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco съобщи за рекодна печалба през второто тримесечие

Както повечето гиганти в сектора, компанията печели от високите цени на петрола и петролните продукти

11:44 | 14.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Simon Dawson, Bloomberg
Снимка: Simon Dawson, Bloomberg

Саудитската Aramco се присъедини към западните петролни гиганти, отчитайки рекордни печалби през второто тримесечие на 2022 година, съобщава The Wall Street Journal. Това дава възможност на властта в страната да предприеме реформи в икономиката и да по-силни позиции в отношенията с Русия и САЩ.

Печалбата на петролната компания се увеличи с 90% на годишна база до 48,4 млрд. долара в периода април - юни. Високите цени на петрола и пертолните продукти споматат за това увеличение. Комапнията планира да изплати 18,75 млрд. долара под формата на дивиденти. През първото тримесечие на годината компанията също съобщи за рекордна печалба - от 39,5 млрд. долара. 

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол, ще използва парите от Aramco за подсилване на икономиката и развитие на проекти на 36-годишният принц Мохамед бин Салман, който е наследник за престола и вече пое голяма част от управлението на страната от своя баща крал Салман.

Сред целите на принца е да "диверсифицира" икономиката от петрола и да засили позициите на индустрии като туризъм, производство на автомобили и друг в страната. Приходите от Aramco обаче са основни за бюджета на страната на този етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още