IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco създава фонд в подкрепа на енергийния преход за 1,5 млрд. долара

Постигането на въглероден неутралитет може да отнеме десетилетия, което налага още инвестиции в изкопаеми горива, заяви финансовият министър на Саудитска Арабия

18:55 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър. Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco обособи фонд на стойност 1,5 млрд. долара в подкрепа на глобалния енергиен преход, като финансовият министър на Кралството Мохамед бин Абдула ал Джадаан заяви, че постигането на въглероден неутралитет може да отнеме десетилетия, което налага продължаването на инвестициите в „конвенционални ресурси“, съобщава Ройтерс.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, както и други страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), предупредиха за липсата на достатъчно инвестиции в изкопаеми горива, тъй като свободният производствен капацитет е малък, а търсенето остава силно въпреки световните икономически сътресения.

„Настоящият план за трансформация е погрешен. Той наистина не допринася с нищо. Това, от което се нуждаем, е оптимален, реалистичен план за преход“, изтъква от своя страна главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър. „Трябва да осъзнаем, че днес алтернативите не са готови да поемат тежкия товар в лицето на нарастващото търсене на енергия и затова трябва да работим паралелно, докато тези алтернативи не бъдат готови“, добавя той.

Фондът на Saudi Aramco за устойчивост ще бъде насочен към инвестиции в глобален мащаб, с акцент върху области, като улавяне и съхранение на въглероден диоксид, емисии на парникови газове, водород, амоняк и синтетични горива.

Саудитска Арабия и други арабски държави от Персийския залив се стремят да укрепят своята репутация като страни, насочени към инвестиции в зелена енергия. Миналата година Рияд обяви, че Кралството планира да достигне въглероден неутралитет до 2060 г.

Във вторник изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол призна, че светът все още се нуждае от руски петрол. изказване по време на Сингапурската енергийна седмица той коментира готвения таван на цената на руския петрол и определи намаления добив на петрол от страна на ОПЕК+ като "рисков ход" на фона на очакваната рецесия в много държави.

Според него освобождаване на още стратегически запаси, за да се балансира пазарът на петрол, в момента не е на дневен ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още