IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фатих Бирол: Светът все още се нуждае от руски петрол

Ограниченият добив на петрол е рисков ход, смята директорът на МАЕ

10:55 | 25.10.22 г. 1
Фатих Бирол. Снимка: Hollie Adams/ Bloomberg
Фатих Бирол. Снимка: Hollie Adams/ Bloomberg

Светът все още се нуждае от руския петрол, коментира изпълнителният директор на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс. В изказване по време на Сингапурската енергийна седмица той коментира готвения таван на цената на руския петрол и определи намаления добив на петрол от страна на ОПЕК+ като "рисков ход" на фона на очакваната рецесия в много държави. 

Според него освобождаване на още стратегически запаси, за да се балансира пазарът на петрол, в момента не е на дневен ред, допълва Bloomberg. 

Страните от Г-7 се разбраха да наложат лимит на цената на руския петрол, но детайлите все още се уточняват. Очакванията са ограниченията да бъдат въведени от началото на декември. ЕС също одобри подобна стъпка в осмия пакет със санкции срещу Русия, изготвен  в отговор на анексирането на четири украински провинции. В допълнение през май страните от общността въведоха петролно ембарго, макар и с някои изключения - например за доставките за Унгария и България.

Целта на тези ограничения е да бъдат намалени приходите в руския бюджет от продажбата на петрол - средства, с които Кремъл финансира своите военни действия в Украйна. Тази политика има известен успех - два месеца преди петролното ембарго да влезе в сила страните от ЕС са намалили наполовина вноса на руски петрол. По данни на МАЕ, цитирайки руските власти, приходите от продажбата на петрол през септември са намалели с 3,2 млрд. долара до 15,3 млрд. долара.

И в момента цената на руския сорт "Уралс" е под нивото на останалите водещи сортове на пазара. Руският петрол се търгува при цена от около 72 долара за барел спрямо над 93 долара за барел за европейския Брент. С тази отстъпка Москва успява да насочва петрола, който не е желан от западните компании, на изток. Основните купувачи, на които Русия разчита в последните месеци, са Китай и Индия, а от есента и Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Според мен всички се адаптираха към нови производствени механизми. Предвид реализираните алтернативни доставчици на природен газ и справянето с кризата, смятам, че всички можем да постигнем енергийна независимост от руския гигант, същото важи и за петрола, всичко е въпрос на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още