IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският петрол започва да измества доставките на Саудитска Арабия в Китай

Митническите власти в Китай съобщават за удвояване на доставките на петрол от Малайзия

12:35 | 24.10.22 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През септември Китай внася на годишна база с 22% повече, или общо 1,82 млн. барела дневно, петрол от Русия, сочат данните на митническите власти в страната, цитирани от Ройтерс. Причината за този ръст са доставките за независимите рафинерии, които се възползват от отстъпката в цената, която предлага Москва. Към 21 октомври цената на руския сорт "Уралс" достигна до около 72 долара за барел. За сравнение, европейският сорт Брент тогава се търгуваше за около 93 долара за барел. 

На месечна база обаче има спад - през август доставките за Китай се равняваха на 1,96 млн. барела дневно, а през май бяха рекордните 2 млн. барела дневно. Въпреки това руският петрол почти измества основния доставчик Саудитска Арабия. През септември доставките на саудитски петрол са в обем от 1,83 млн. барела на ден, което е намаление от 5,4% на годишна база.

През август Саудитска Арабия е доставяла в Китай по 1,99 млн. барела петрол на ден.

За първите девет месеца в Китай са влезли 65,84 млн. тона петрол от Саудитска Арабия, което е спад от 1% на годишна база. Страната все още е основен доставчик, но Русия вече ѝ "диша във врата" с 64,26 млн. тона и ръст от 9 на сто.

Данните показват още значителен ръст на доставките на петрол от Малайзия - обикновено през тази дестинация влизат пратки от поставените под санкции Иран и Венецуела, до 21,8 млн. тона, или почти 80% нагоре. В същото време намаляват доставките от Ангола (с 20% за деветмесечието).

Заради войната в Украйна Русия губи своите традиционни европейски пазари и обърна поглед на изток в търсене на купувач на своя петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Хихи ... индийците и китайците без никой да ги е карал или притискал им наложиха таван на цената на рaшистите ... :))) ... Ще ми е интересно колко време ще изтраят производителите в ОПЕК с намалени добиви , за да поддържат цената на рашибозука висока . Залагам макс 6 месеца и ще започнат да говорят , че цена от $60 е справедлива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още