IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TotalEnergies ще дава бонуси на потребителите, които свият потреблението си на ток

Домакинство със сметка за електроенергия за 950 евро миналата година може да спести 115 евро тази година, ако намали потреблението си с 10%, изчисляват от компанията

11:07 | 08.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

TotalEnergies обяви планове да възнагради своите клиенти във Франция, които намалят потреблението на електроенергия, съобщи Ройтерс. Това решение идва след натиск от страна на правителството за повече мерки в подкрепа на потребителите заради ускоряващата се инфлация и по-високите сметки. 

Френската петролна компания, която също е играч на енергийния пазар на дребно на родна почва, заяви, че ще даде бонус на клиентите си, които успеят да намалят потреблението си с поне 5% тази зима в сравнение с една година по-рано.

Франция, както и много други европейски страни, се опитва да намери начини да намали общото потребление на енергия след инвазията на Русия в Украйна. Войната повиши цените на енергоносителите по света и предизвика съкращения на доставките. 

„Това намаление от 5% може лесно да бъде постигнато чрез няколко ефективни действия, както TotalEnergies предлага в мобилното си приложение (...): понижаване на отоплението с един градус или изключване на всички домакински уреди в режим на готовност, което представлява намаление съответно със 7% и 5%“, се казва в изявление на компанията.

За пример от TotalEnergies посочват, че домакинство със сметка за електроенергия на стойност 950 евро миналата година може да спести 115 евро тази година, ако намали потреблението си с 10%, от които 55 евро ще бъдат спестени директно чрез свиването на потреблението, а 60 евро - чрез планирания бонус. 

През септември френското правителство обяви, че увеличението на цените на електроенергията ще бъде ограничено до 15% през следващата година. 

Освен това миналия месец Франция започна национален план за спестяване на енергия, залагайки на натиск за изключване на светлините и намаляване на термостатите, за да се избегнат прекъсвания на електрозахранването и газоснабдяването през зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Нали си имате фотоволтаици и ветрени мелници? Какво пак не ви достига? Само акъл или още нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още