IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще предупреждава бизнеса и домакинствата да ограничават потреблението на ток

Няма риск от пълно прекъсване на електрозахранването във Франция през тази зима, но не са изключени нарушения на доставките, изтъкват от Reseau de Transport d’Electricite

19:30 | 14.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Операторът на френската електроразпределителна мрежа ще поиска от домакинствата, бизнеса и местните власти да намалят потреблението на енергия няколко пъти през следващите шест месеца, за да се избегнат периодични прекъсвания на електрозахранването, докато страната е разтърсвана от историческа енергийна криза, съобщава Bloomberg.

Поради „безпрецедентната несигурност“ на енергийния пазар, може да се наложи Reseau de Transport d’Electricite (RTE) да публикува предупреждения за ограничаване на електрозахранването в своето приложение за мониторинг на мрежата Ecowatt.

Според компанията няма риск от пълно прекъсване на електрозахранването във Франция през тази зима, но не изключва нарушения на доставките при пиково търсене, информира Ройтерс.

Франция, която обикновено е нетен износител на електроенергия, играе жизненоважна роля за енергийната сигурност на Европа и за усилията на региона да се справи с настоящата криза при доставките на енергия. Ядрените мощности на Франция обаче срещат технически проблеми, на фона на които страната се превръща в нетен вносител на електроенергия, което допълнително задълбочава кризата.

„Във Франция и Европа сме изправени пред изключителна ситуация: европейска газова криза, френска ядрена криза и историческа суша, която намалява производството на хидроенергия“, изтъква председателят на RTE Ксавие Пехачик пред журналисти. „Ноември и декември ще бъдат толкова рискови, колкото и януари, което е безпрецедентно“, добавя той.

Рискът от прекъсване на тока може да бъде избегнат чрез ограничаване на националното потребление с 1% до 5% в повечето случаи и с до 15% при най-лошите метеорологични ситуации, допълват от RTE.

Въпреки че Electricite de France SA (EDF) прави всичко възможно да подготвя своя ядрен флот от 56 реактора за зимата, опасенията относно недостига на газ и електроенергията тласнаха цените до рекордно високи нива в целия континент, принуждавайки правителствата да подготвят мерки за справяне в ситуацията и планове за действие при извънредни ситуации при режим на електрозахранването.

Периодът на предупреждения за ограничаване на електрозахранването във Франция ще продължи от октомври до март, според RTE. Най-рисковите месеци са ноември, декември и януари, добавят от компанията.

За да избегне пълно спиране на електрозахранването, RTE ще може да активира договори, които ѝ позволяват да спира захранването на енергоемките потребители, да намалява напрежението в мрежата за няколко часа и да извършва ротационни прекъсвания на захранването за най-много два часа.

Повечето екстремни ситуации биха изисквали малко вероятна комбинация от фактори, включително много ниски температури, недостиг на гориво, който би ограничил използването на газови електроцентрали и вноса на електроенергия, или силно ограничено ядрено производство.

Най-рисковите периоди са сутрин и вечер, а не през уикендите, изтъква RTE. Това означава, че е възможно пренасочване на потреблението към извънпиковите часове.

Разглеждайки цените на електроенергията във Франция на пазарите на едро, които са по-високи от тези на повечето съседни страни, RTE посочва, че инвеститорите изглежда вземат предвид само най-лошия сценарий.

„Форуърдните пазари изобщо не отразяват реалната вероятност от дисбаланс, която предвиждаме“, добавят от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още