fallback

Финландската Gasum не трябва да плаща на "Газпром" в рубли, реши арбитражен съд

Руската компания спря газа за финландците през май заради отказа им да променят условията на договора

16:13 | 16.11.22 г. 1

Финландската държавна компания Gasum не трябва да плаща на "Газпром" в рубли за доставките на природен газ, постанови арбитражен съд. От компанията съобщиха през май, че ще заведат арбитражно дело, както е предвидено по договор с руския гигант, когато има спорове около условията.

През април "Газпром" поиска смяна на начина на плащане - от евро в рубли, на което в Gasum не се съгласиха. Малко по-късно бяха преустановени доставките на руския природен газ за компанията. Тогава финландската компания публикува съобщение, в което заяви, че преустановяването на изпълнението на договора крие риск за доставките, въпреки че са подготвени за подобен вариант и природен газ влиза в страната чрез връки с Естония.

В подобна позиция през пролетта се оказа и българската "Булгаргаз" - компанията не се съгласи да промени начина на плащане и доставките бяха спрени едностранно. Българската компания все още изпълнява своите ангажименти по договора, който изтича в края на годината - подава всеки ден заявки за доставки, които обаче се връщат без отговор от "Газпром". Новото ръководство, което пое компанията през август, отказва коментари относно договора с руснаците.

Изпълнителният директор Деница Златева отбеляза пред журналисти през октомври, че интересите на България ще бъдат запазени.

От съобщението на Gasum става ясно, че арбитражът е постановил двете компании да продължат двустранните преговори по договора, докато не се изясни ситуацията. Засега доставките на "Газпром" няма да бъдат възстановени, коментира финландската компания и допълва, че повече няма да прави изявления, докато не приключат преговорите с руската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:13 | 16.11.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още