IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще помагат за възстановяване на енергийната мрежа на Украйна

Украйна успя да възстанови системата след последните руски ракетни удари, но ремонтите отнемат все повече време

12:14 | 29.11.22 г. 8
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Американското правителство работи с американски и европейски производители на оборудване, за да осигури помощ за енергийната система на Украйна, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Агенцията коментира, че помощта ще бъде анонсирана от държавния секретар Антъни Блинкен, който е на посещение в Букурещ. Не се съобщават финансови подробности около помощта.

В началото на ноември и ЕК се ангажира с доставянето на резервни части и оборудване за разрушените енергийни съоръжения на Украйна. Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон коментира по време на посещение в Киев, че щетите са толкова големи, че няма достатъчно резервни части на склад.

От 10 октомври насам Русия нанесе пет масирани ракетни обстрела на гражданската инфраструктура в Украйна. Основната цел са енергийните съоръжения. Руската страна признава, че целенасочено обстрелва тези съоръжения, коментирайки че те са легитимна цел, свързана с развитието на войната. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира също, че обстрелът ще престане веднага, ако Украйна се съгласи на условията на Москва за спиране на войната.

При последната вълна на 23 ноември се стигна до срив на системата и часове наред украинските потребители бяха без електрозахранване. Постепенно мрежата беше възстановена, но в момента липсва и достатъчно генерираща мощност - централите в страната могат да задоволят около 70% от потреблението, съобщават от "Укренерго" в своя канал в Telegram. Недостигът се дължи на аварийно спиране на централи в понеделник (28 ноември), както и на увеличеното потребление, свързано с ниските температури в страната, допълват от компанията.

"Укренерго" коментира още, че ремонтът на повредените съоръжения става все по-труден с всяка следваща атака. В неделя (27 ноември) украинският президент Володимир Зеленски предупреди в своето вечерно обръщение, че през тази седмица се чака нов ракетен обстрел. Руски кораби, носещи ракети, навлязоха в Черно море в понеделник, съобщиха още украинските власти.

Заради енергийната криза украинската газова компания "Нафтогаз" поиска помощ от USAID за покупка на допълнителни количества природен газ за отоплителния сезон. През октомври американската агенция съобщи, че ще инвестира 55 млн. долара за подготовката на топлофикациите в страната за зимния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 29.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Нещо разреди репортажите - новини ли няма, или не са много за поднасяне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Ти остави енергетиката, там всичко е ясно. Разкажи какво става по фронтовете, бягат ли крадците на съдомиялни? Гони ли ги НАТО по петите? Ти още септември разказа тук за превземането на Луганск, Мелитопол, Крим, до къде стигна настъплението? Нали знаеш, че когато украинците пребият и изгонят ррашибозука, и енергетиката ще се оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: zelka007 глей, коментар номер едно кърти от тъъъпотия, добре го е завъртял! Заслужава цяла рубла, за другите по 10 копейки на парче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Как е друзя ?! Вървят ли упражненият по енергетика ?! Много постно нещо , само трима енергетици-газовици ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: 0pk: Донор със сигурност ще стане, тя вече е. На какво, ще се види според търсенето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: Tikva007 е тя не им е съсипана енергетиката на укрите. Мощностите си стоят, руснаците бият само по подстанции и трансформатори. За много кратко време, oкраината мое да стане отново енергиен донор на ЕС. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Alex Silver
преди 1 година
ФАЩовете унищожиха цялата инфраструктура на Ирак още в пърите дни на войната. Да са възстановили нещо в Ирак? Или в Югославия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
Хм, интересно развитие на събитията. Пролетта-лятото Украйна убеждаваше ЕС, че може да компенсира загубите на Европа в енергетиката, които тя понесе от конфронтацията си с Русия и че могъщата, наследена от съветската епоха украинска енергетика е солидна опора за ЕС. Сега пък Европа да спасява енергетиката на Украйна? Или, винаги очаквай неочакваното! (Това за размисъл към всички любители-оракули тук)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още