fallback

Framatome ще доставя свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Договорът ще бъде за срок от 10 години, но не предвижда извозването на отработеното гориво

18:05 | 30.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

Френският ядрен концерн Framatome ще доставя свежо ядрено гориво за шести блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщават от Министерството на енергетиката. По-рано днес (30 декември) беше подписано споразумение между двете страни, което предвижда подписване на договор за до 12 презарядки в периода 2025 - 2034 година, включително. Все още се обсъждат подробности около доставките и цената на транспорта, но и този договор не засяга извозването на отработеното ядрено гориво. 

На 22 декември АЕЦ "Козлодуй" подписа споразумение за доставка на свежо ядрено гориво с Westinghouse за петия блок на централата. 

С подписаните споразумения България извършва диверсификация на доставките на ядрено гориво за ядрената си централа. В момента гориво и за двата блока доставя руската ТВЭЛ. Договорът с компанията изтича през 2024 година. 

Колкото до извозването на отработеното ядрено гориво се търси вариант с единствената компания в Европа, която извършва тази услуга, уточни служебният министър Росен Христов при подписването на договора с Westinghouse. Засега горивото се съхранява на площадката на АЕЦ "Козлодуй". В момента България не връща и в Русия отработеното ядрено гориво, тъй като лицензът на руската компания "Маяк", която извършва тази дейност, беше отнет от Москва. Войната също така поставя под въпрос безопасността на транспорта, тъй като трасетата минават през Украйна.

Френската Framatome произвежда горивни касети по лиценз на руската компания и имат лиценз за използването им в реакторите ВВЕР 1000 в Европа.По отношение на горивото на Westinghouse в момента тече процедура по лицензирането му в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 30.12.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още