IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избрани са изпълнителите за разширението на газохранилището "Чирен"

Очакванията са договорът да бъде подписан до дни, съобщи директорът на "Булгартрансгаз"

20:44 | 04.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Договорът за разширението на газохранилището "Чирен" вероятно ще бъде подписан до броени дни, съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов в ефира на БНТ. Той поясни, че изпълнителите на строителните дейности са вече избрани и в момента тече срокът за обжалване на процедурата.

Проектът предвижда удвояване на капацитета на газохранилището (до 1 млрд. куб. метра природен газ) и е от общностно значение. По механизма "Свързана Европа" работите по разширението получават 78 млн. евро безвъзмездно финансиране.

Очакванията са, че разширението на газохранилището ще коства около 300 млн. евро.

Освен разширението на капацитета ще бъдат увеличени и възможностите за добив (от почти 4 млн. куб. метра на ден до 10 млн. куб. метра) и на нагнетяване (от 3,2 млн. куб. метра до 8 млн. куб. метра на ден). За да бъде реализирано това ще бъдат изградени нови надземни съоръжения, ще бъдат направени  нови сондажи, както и свързваща инфраструктура. Малинов уточни, че изпълнителят на тези дейности са консорциуми с опит, в които участват и български, и европейски компании. Доставчик на оборудването е компания от САЩ.

На сайта на Агенцията за обществени поръчки е видно, че документи за участие в търга за надземната част на проекта са подали консорциумите ДЗЗД "Тех Енерджи Експанжън" и ДЗЗД "Чирен Хад 2022". Офертите за строителството на сондажите са също две - на ДЗЗД "Чирен Дрилинг 2022" и на ДЗЗД "Екзало Дрилинг Чирен".

Стремежът на "Булгартрансгаз" е част от реализацията на проекта да бъде финансирана със собствени средства, а не само със заемни. Малинов уточни обаче, че се водят и преговори с финансови институции, включително и с държавни. Друг вариант за финансиране на проекта е резервиране на дългосрочен капацитет от страна на съседни държави, които имат интерес да съхраняват газ в "Чирен". 

По-рано днес (4 януари) Министерският съвет даде мандат на служебния министър на енергетиката Росен Христов да води перговори с Гърция за достъп до "Чирен". През 2022 гоидна Брюксел публикува промени в газовото законодателство, които задължават страните от общността да съхраняват определени количества природен газ. Изискването важи и за държавите без газохранилища, каквато е и Гърция.

Владимир Малинов уточни,че и днес гръцки компании съхраняват газ в "Чирен", търсейки стабилност на доставките през зимата.

Заради топлото време черпенето от газохранилището е ограничено и то е запълнено до 82% от капацитета си, сочат още данните на "Булгартрансгаз". В компанията очакват рекордни печалби за изминалата финансова година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 04.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още