IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ не е завел за момента арбитраж срещу „Булгаргаз“

Деница Златева очаква по-значително поевтиняване на газа през февруари от поскъпването за януари

10:05 | 07.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Към момента от руския газов монополист „Газпром“ няма предявен иск към „Булгаргаз" за арбитраж, заяви пред Нова главният изпълнителен директор на българската компания Деница Златева. 

„Предприели сме необходимите действия, свързали сме се с авторитетни международни кантори, които имат опит в арбитражни дела. В процедура сме, договорът изтече на 31 декември. Нямаме комуникация в момента с руската страна. Но „Булгаргаз" предприема всички необходими действия, за да защити интереса си в случай на предявяване на такъв иск", каза Златева. 

Припомняме, че вчера Investor.bg разкри на база на протоколите от закритото заседание на регулатора, че „Булгаргаз" е поискал от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да признае разходи за съдебни дела през 2023 година, сред които за иск срещу "Топлофикация София" и евентуални разноски по арбитражно дело срещу "Газпром Експорт".  

Днес Златева потвърди, че се очаква намаление на цената на газа за февруари с по-голям процент, колкото беше увеличението за януари. „Около 22-23% - горе-долу със същия процент очакваме да бъде намалена цената на газа", обясни Златева. Според нея цената се очаква да слезе на нивата на декември. 

Златева не се ангажира със съответни стойности, тъй като цените се движат, а и крайното решение е на КЕВР. Припомняме, че и енергийният министър Росен Христов даде обещание поевтиняване на газа през февруари. 

Влияние върху цената обаче ще окаже и BOTAŞ, уточни Златева, въпреки че контрактът е за дълготраен достъп до терминалите за втечнен газ и е в сила от тази година. Договорът с Турция включва и регазификация на втечнения газ, потенциал за предпазване и достъп до тяхната газопреносна система, а не е за закупуване на естествен газ от турската компания, поясни Златева. 

Златева обърна внимание и на факта, че цената в микса от „Чирен" е най-скъпата. „В момента се ползва изключително малко. Даже в момента не добиваме, защото потреблението е изключително ниско, имаме излишъци, много е топло времето, високи са температурите", добави още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 07.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
bigi
преди 1 година
Ама каква е тази отбранителна позиция? Рашистите ни спряха газа, ние трябва да заведем арбитраж срещу "Гъзпром". Имат да ни дават много милиони след като не си изпълниха договора. Да плащат, фашистите долни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
we are not so rich to buy cheap thingshttps://***.bloomberg.com/news/articles/2023-01-04/germany-breaks-record-for-electricity-generation-from-wind
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още