IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво печели България от сделката за достъп до газовите терминали в Турция?

Анкара е видяла възможност да има по-голяма роля за газовите доставки в Европа, смята Валентин Кънев

21:12 | 06.01.23 г.

България и „Булгаргаз“ получават големи предимства от сключения договор за достъп до газовите терминали в Турция. Такова мнение изрази Валентин Кънев, управител на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Експертът обясни, че държавното дружество има права, договорени с турската страна, за ползване на тяхната инфраструктура. „Ние можем да купуваме газ от целия свят, да го трансферираме през Турция и да го доставяме в България или на други места в зависимост от конкретната ситуация, нашите нужди и конюнктурата", отбеляза Кънев.

„От една страна е изненадващо решението на Турция да даде на България достъп до терминалите си, но от друга не е“, допълни гостът. Според него тази стъпка е очаквана предвид ситуацията с газовите доставки в Европа, а и защото ние отдавна проявяваме интерес към достъп до структурата на Турция, а южната ни съседка е видяла възможност да има все по-голяма роля за газовите доставки в Европа. 

"При преговори от такова естество е много важно постоянството, което явно се е случило. И българската, и турската страна са водили дълго тези преговори и са стигнали до това решение", коментира събеседникът. По думите му с тази промяна Турция не се приема като доставчик, въпреки че би могла да бъде, а като страна в която се "трансферира втечнен газ" за България от Средиземноморския пазар, от Австралия, от САЩ, от всякъде, откъдето идва втечнен газ, обясни Кънев.

Договорите се сключват с доставчиците, а Турция прехвърля този газ, като си добавя цената на регазификация и транспортиране през мрежата, обясни той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още