fallback

Германия успява да намери алтернатива въглищата от Русия

В страната са внесени с почти 5% повече въглища спрямо 2021 година, сочат данни на вносителите

17:10 | 13.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германските вносители на въглища за нуждите на индустрията и производство на електроенергия успяват да намерят заместител на руската суровина и да спазят забраната за внос на ЕС, съобщават от асоциацията на компаниите в сектора VDKi, цитирани от Ройтерс. Алтернативите са въглища от САЩ, Южна Африка и Колумбия, допълват оттам.

По данни на организацията в периода януари - октомври 2022 година руските въглища все още съставляват 34% от вноса в Германия. По този показател Русия е водещ доставчик в страната, но вече не и доминиращ, както беше преди. На второ място са САЩ (20%), следвани от Колумбия (15%) и Австралия (14%).

През август 2022 година ЕС наложи забрана за вноса на руски въглища в общността заради руската военна инвазия в Украйна. Тогава се заговори, че това ограничение ще е заплаха за енергийната сигурност, още повече че Русия намали доставките на природен газ и на фона на предстоящия зимен сезон.

Досега обаче тези страхове не се сбъдват - наред с мерките, които предприе ЕС за гарантиране на енергийните доставки, зимата до този момент е необичайно мека, пише Ройтерс.

От VDKi коментират още, че е нужно официално да бъде признато, че въглищата са алтернатива през следващите години, намалявайки количествата природен газ, използван за производството на електроенергия. Това е необходимо, за да оправдаят инвестициите, които правят логистичните компании.

Предварителните данни на организацията сочат, че през миналата година Германия е внесла 43 млн. тона въглища, което е с 4,7% повече от 2021 година. Около 30 млн. тона са насочени към производството на електроенергия, или с почти 12% повече спрямо предходната година. Доставките на въглища за стоманената индустрия обаче намаляват със 7,3% до 11 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 13.01.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още