IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RWE започва разрушаването на изоставено градче, за да разшири въглищна мина

Германия се опитва да премине през енергийната криза, връщайки се към въглищата

10:22 | 11.01.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският енергиен гигант RWE започва да разрушава изоставеното градче Лютцерат в Северен Рейн-Вестфалия, за да разшири въглищна мина. Компанията изпрати писмо до протестиращите в региона, че процесът, бавен години наред, започва, пише Ройтерс.

През 2013 година Федералният конституционен съд се произнесе в полза на разширяването на местната мина, в която по открит способ се добиват лигнитни въглища. Години наред еколози протестират срещу това решение, което ще доведе до разрушаването на градчето, на чието място ще се появи езеро.

В началото на тази седмица съдът потвърди отново, че RWE е собственик на имотите и може да започне работата по разрушаването му. Името на Лютцерат се споменава в исторически изтоници за първи път през 1168 година. От 2020 година то е "окупирано" от активисти, които по този начин се опитват да спрат съдебните решения и разширяването на мината.

Развитието на този казус поставя под въпрос изпълнението на зелените цели на Германия, опасяват се еколозите. Заради енергийната криза Германия отваря отново въглищни централи и мини и удължи срока за експлоатация на ядрените централи. Тези действия поставят в деликатно положение Зелените, които години наред, когато бяха в опозиция, настояваха за закриване на тези мощности и фокус върху зелената енергия.

В същото време обаче коалиционното правителство на Олаф Шолц измести датата за отказ от въглища от 2038 година на 2030 година. По този начин Зелените изпълняват своите предизборни цели.

Самата RWE коментира, че подкрепя и енергийния преход, и временното връщане към въглищата. Те са по-"мръсен" енергоизточник спрямо природния газ, но в момента доставките на суровината от Русия са почти изцяло преустановени. Връщането към въглищата е начинът на Германия да премине през кризата през тази зима. Страната изгражда и терминали за втечнен газ - първите два са вече в експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
На празна глава, краката патят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още