IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски енергийни гиганти се връщат към въглищата в очакване на зимата

Датската Orsted и германската RWE получиха нареждане да поддържат свои въглищни мощности като алтернатива на газовите

14:22 | 04.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди началото на зимните месеци датската Orsted има поръчение от правителството да не спира или да рестартира работата на три свои въглищни централи, пишат от компанията, цитирани от CNBC. На прага на зимата много европейски правителства направиха същото - спряха плановете си за ограничаване на употребата на изкопаеми горива, за да намерят изход от енергийната криза.

Само преди дни RWE съобщи, че три от нейните въглищни (на лигнитни и кафяви въглища) ще продължат временно да бъдат част от енергийната мрежа на Германия. Целта е да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната, както и да бъде спестен газ, с който се произвежда електроенергия.

Всяка една от централите, които ще продължат да работят, е с мощност от 300 мегавата и има право да остане в експлоатация до края на юни 2023 година, коментират още от компанията.

Тези съобщения едва ли ще останат единствени на фона на опитите на Европа да превъзмогне своята зависимост от доставките на руски петрол и природен газ. Това развитие на нещата обаче притеснява еколозите, които се притесняват от ефектите върху околната среда. Въглищата са наречени от "Гринпийс" един от най-мръсните начини за производството на енергия.

Все още вярваме, че като общество трябва да спрем използването на природен газ, петрол и въглища възможно най-скоро, но в условията на енергийна криза имаме задължението да осигурим електроенергия по най-добрия начин според нашите възможности, отговарят от Orsted.

От компанията коментират още, че започват подготовката за изпълнение на указанията на датското правителство, включително и по отношение на осигуряването на "високоспециализирани служители", които ще бъдат заети с управлението на централите, които се връщат в експлоатация. Трите въглищни централи на Orsted ще бъдат на разположение до края на юни 2024 година.

Компанията, която е съществен играч на пазара за вятърна енергия, има амбициите да стане въглеродно неутрална до 2025 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още