IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от недостиг на енергия връща на преден план въглищата в САЩ

CenterPoint е поредната американска компания, която удължава експлоатационния живот на въглищна централа заради забавянето при реализирането на ВЕИ проектите

23:07 | 18.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията CenterPoint Energy Inc. отлага извеждането от експлоатация на своята въглищна електроцентрала в Индиана, тъй като скокът в цените на електроенергията на едро и несигурността относно някои проекти за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) подкопава стремежа на президента на САЩ Джо Байдън да декарбонизира федералната мрежа, пише Bloomberg.

CenterPoint планира да продължи да използва 90-мегаватовата централа Culley 2, която се намира близо до река Охайо, до 2025 г., става ясно след среща на ръководството на компанията с американския президент. Първоначално CenterPoint планира да закрие съоръжението през 2023 г.

Това е поредният случай сред компаниите за комунални услуги в САЩ за удължаване живота на активи, работещи с изкопаеми горива, за да се отговори на несигурността относно скоростта на прехода към ВЕИ.

По-рано тази година NiSource Inc. заяви, че удължава с две години експлоатацията на две свои въглищни централи, тъй като разследвания на търговията със соларна енергия е довела до забавяне на реализирането на проекти за ВЕИ.

Чрез удължаване на живота на Culley 2 CenterPoint може да осигури местните доставки на електроенергия и да избегне закупуването на по-скъпа енергия от конкуренти. Централите в Индиана жънат безпрецедентни печалби това лято, след като доставките на електроенергия бяха притиснати от вълна от прекъсвания по време на пиковия период на търсене на електроенергия.

Мярката на CenterPoint е особено забележителна, защото е в конфликт с националния натиск за декарбонизация на енергийния сектор. Само преди дни Байдън подписа Закона за ограничаване на инфлацията, който ще насочи 374 млрд. долара за ускоряване на прехода към чиста енергия.

От изключение към тенденция

Решенията на CenterPoint и NiSource не са единствените случаи, при които се удължава живота на въглищни централи това лято в САЩ. Захранваната с въглища централа Edgewater на Alliant Energy Corp. е едно от редицата подобни съоръжения в цялата страна, които през последните месеци обявиха отлагания или потенциални отлагания на планираните им затваряния, позовавайки се на опасения за недостиг на енергия.

WEC Energy Group Inc. също отложи затварянето на активните блокове в своята 1135-мегаватова електроцентрала Oak Creek близо до Милуоки до края на 2025 г.

NiSource Inc в Индиана обвини закъсненията при соларните проекти за отлагането на спирането на въглищната централа Schahfer с мощност 877 мегавата за две години – до 2025 г.

Холи Бендер, който отговаря за енергийните кампании в екологичната група Sierra Club, посочва, че закъсненията при извеждането от експлоатация на въглищните централи не предвещават устойчиво възобновяване на тяхната дейност. Близо 360 въглищни централи в САЩ са затворили или планират да затворят през последните години, в сравнение с около 170 централи, които остават активни, според организацията.

Според Бендер отлаганията на спиранията служат като „предупредителен знак за неуспеха на властите да планират увеличението на ВЕИ мощностите“.

Въгледобивната промишленост в САЩ беше ударена от евтиния природен газ, намаляващите цени на възобновяемите източници и регулациите, налагащи строги мерки срещу замърсяването. Въглищата са генерирали около 20% от електричеството в САЩ миналата година, което е спад с около 50% спрямо 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още