IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третият по големина пенсионен фонд в света е притиснат заради експозицията си към въглищата

NPS управлява активи на стойност около 700 млрд. долара, част от които представляват компании, които генерират голяма част от приходите си чрез изкопаеми твърди горива

11:07 | 12.08.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оборудване във въгледобивна мина. Снимка: Bloomberg L.P.
Оборудване във въгледобивна мина. Снимка: Bloomberg L.P.

Националната пенсионна служба на Южна Корея (NPS), третият по големина пенсионен фонд в света, е изправена пред критики заради потенциално по-ограничени от очакваното планове за намаляване на инвестициите във въглища, съобщава Bloomberg.

Фондът, който управлява активи на стойност около 700 млрд. долара, разглежда опции, включително предложение, което би ограничило дяловете му в компании, които генерират повече от половината от приходите си от въгледобив и производство на електроенергия чрез въглища. Това е доста по-слаб ангажимент за „изчистване“ на портфолиото спрямо други конкуренти и би имал само минимално въздействие върху активите.

„Негативните последици от това, ако NPS не успее да направи инвестиции, съобразени с климата, ще бъдат огромни“, коментира Ким Сун-джу, депутат от опозиционната партия в Южна Корея и бивш председател на NPS. „Като се има предвид неговото влияние, нежеланието на фонда да реагира активно на изменението на климата може сериозно да подкопае усилията на света за постигане на въглероден неутралитет“, добавя той.

Фондът продължава да работи по планове, свързани с инвестициите във въглища, след като обеща да се откаже от изкопаемото твърдо гориво преди повече от година. Южнокорейското звено на Deloitte LLP осъществи проучване през април, което препоръчва на NPS да обмисли политики, които биха довели до забрана на инвестиции в компании, при които 30% или 50% от приходите са генерирани от този енергиен източник. При по-мекия вариант NPS ще запази активи за почти 3 трлн. вона (2,9 млрд. долара), свързани с въглищата през 2030 г. в сравнение с 3,8 трлн. вона през 2023 г., сочи изследването. Проучването на Deloitte обхваща само въглищата и не разглежда други изкопаеми горива като петрол и природен газ.

NPS трябва да намери баланс между реагирането на климатичните рискове и постигането на стабилен растеж от дългосрочни инвестиции. Фондът се стреми да вземе решение преди края на годината, като процесът се забави, тъй като президентът на страната Юн Сук Йол, който встъпи в длъжност през май, все още не е назначил социален министър, който ще председателства управителния комитет на фонда, споделя служител на фонда, пожелал да запази анонимност.

Южна Корея си е поставила краен срок за въглероден неутралитет до 2050 г., но президентът Юн не изглежда толкова нетърпелив, колкото своя предшественик относно това да ускори прехода от използваните към момента енергийни източници. Тази липса на по-сериозна инициатива от страна на държавния глава може да е намалила натиска върху NPS да последва глобалните пенсионни фондове при премахването на изкопаемите горива от портфолиото.

Голяма част от енергийния микс на Южна Корея е свърза с въглищата. Източник: Bloomberg Голяма част от енергийния микс на Южна Корея е свърза с въглищата. Източник: Bloomberg

NPS е най-големият институционален инвеститор на фондовия пазар в Южна Корея с 2370 трлн. вона и притежава дялове в няколко компании с инвестиции, свързани с въглищата, включително в Korea Electric Power Corp. и Posco Holdings Inc.

Докладът на Deloitte предполага, че фондът може да поддържа инвестиции в компании, които са силно зависими от въглищата, стига да имат планове за енергиен преход и да предоставят доказателства за напредък в това отношение.

„Има твърде много вратички, независимо от това коя опция ще избере NPS“ и фондът трябва да преосмисли всички инвестиции в изкопаеми горива, не само тези във въглища, коментира Лий Джон-о, директор в Korea Sustainability Investing Forum, организация с нестопанска цел. „NPS изглежда не бърза да постигне целите на нацията за климата“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
Много интересно, ако пенсионният фонд продаде инвестициите си със въглища, които са суперпечеливши, набие парите в зеленашески пpoстoтии, и така профука парите на вложителите, кой ще ги компенсира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още