IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдова има затруднения да плати за газа през август

Страната изпадна в тежка икономическа ситуация заради високите цени на природния газ

14:28 | 11.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Молдова има затруднения да плати на "Газпром" за доставките на газ за август, съобщава Ройтерс, цитирайки ръководството на държавната газова компания в Молдова. В края на 2021 г. двете страни подписаха 5-годишен договор за доставка на газ, в който е предвидено плащането да се извършва до 20-то число всеки месец. Тогава молдовската компания се изплаща за потребения газ в предходния месец и покрива половината от сметката за текущия месец.

От Moldovagaz обясняват, че имат още няколко дни да намерят нужните средства. Пред местни медии ръководството на компанията отбелязва, че ще платят за доставките за юли, но нямат средства за предвиденото предплащане за август.

Това не е първото затруднение на Молдова да покрие разходите си за природен газ през последните месеци. В началото на годината в страната се готвеха за извънредно положение, тъй като получиха от "Газпром" предупреждение, че доставките ще бъдат спрени, ако Кишинев не погаси в срок задълженията. Сега в Молдова ще се опитат да поискат отлагане на плащанията и вече са изпратили подобно предложение до "Газпром", но отговор още няма, уточнява и вицепремиерът на страната Анрей Спину.

Опозицията в Молдова настоява за спешни преговори с "Газпром", чрез които страната да получи по-ниски цени за природния газ. Премиерът Наталия Гаврилица обаче отказва да пътува до Москва с коментара, че подобна визита няма да доведе до нищо - нито ще има открити разговори, нито ще има намаление на цената, пише ТАСС.

"Призовавам опозицията, която смята, че можем да проведем преговори, по-добре да помисли за нашия народ и да направи всичко в името на нашия народ", сподели тя преди седмица пред "Радио Молдова".

Високата цена на природния газ подхрани инфлацията в Молдова до рекордните 30% през летните месеци. Това предизвика протести на опозицията с искания за оставка на президента и правителството, обвинявайки ги в неспособност да се справят с енергийната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още