IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ увеличи прогнозата за търсенето на петрол през 2022 г.

Приходите от продажбата на петрол на Русия намаляват леко до 19 млрд. долара през юли

15:08 | 11.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Търсенето на петрол през 2022 г. ще се увеличи с 2,1 млн. барела на ден до 99,7 млн. барела, сочи актуализирана прогноза на Международната агенция за енергетика (МАЕ). Институцията посочва, че причината за това са високите цени на природния газ и несигурността в доставките, които насърчават преминаването от газ към петрол. Но този ръст прикрива проблемите в други икономически сектори и опасенията за рецесия в региони на света.

Очакванията на МАЕ са, че през 2023 г. търсенето на петрол за първи път ще надвиши нивата отпреди пандемията от коронавируса и ще бъдат около 101,8 млн. барела на ден.

През юли предлагането на петрол достигна своя пик след пандемията - 100,5 млн. барела на ден, след като бяха преодоляни проблемите с доставките от Канада, Казахстан и от Северно море.

Цената на петрола се срина с около 30 долара на барел заради опасенията за рецесия. Така европейският сорт Брент през юли се търгува за 97 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) - за 92 долара за барел. Това понижение на цената от пика през юни насърчава още повече превключването от газ към петрол, защото междувременно цената на природния газ и на електроенергията са рекордно високи.

Данните на МАЕ за Русия показват, че през юли износът намалява до 7,4 млн. барела на ден, спрямо около 8 млн. барела в началото на годината. На годишна база понижението е от 115 хил. барела дневно. Приходите от продажби намаляват леко - до 19 млрд. долара, спрямо 21 млрд. долара през юни.

Износът на руски петрол и петролни продукти към САЩ, Великобритания, ЕС, Япония и Южна Корея е ограничен. Към 2/3 от намалените количества, които са обем на около 2,2 млн. барела дневно, се пренасочват към други пазари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още