IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските речни нива може да "спънат" доставките на въглища за Германия

Документ от икономическото министерство предупреждава за проблеми с доставките на петрол и въглища в страната

09:45 | 25.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Германското правителство се притеснява за възможни сериозни енергийни проблеми през есента и зимата заради ниското ниво на реките, предава Ройтерс. В документ, до който агенцията има достъп, е записано, че ограниченото корабоплаване е заплаха за доставките на въглища за въглищните централи в източните части на страната.

Най-голямата европейска икономика опитва да намали зависимостта си от руските енергоизточници, посочва Ройтерс. Но в последните седмици ниското ниво на река Рейн заплашва логистиката и добавя нови проблеми за индустрията и енергетиката в страната.

Затова и в Министерството на икономиката в страната посочват, че резервите от въглища могат да намалеят бързо точно през зимния сезон.В допълнение и складове за въглища в южните части на страната може и да не бъдат запълнени за зимата, пише в доклада, визирайки провинция Баден-Вюртемберг, където е седалището на EnBW - един от операторите на въглищни централи в Германия.

В икономическото министерство не очакват значително подобрение на ситуацията около Рейн.

Ройтерс напомня, че в сряда (24 август) германското правителство прие промяна в законодателството, която дава приоритет на транспорта на енергоизотчници през железопътната мрежа на страната.

Документът предупреждава и за проблеми с доставките на петрол в североизточните части на страната. Там рафинериите получават петрол от Русия, но от декември влиза в сила ембарго на тези доставки в ЕС. Очакванията са за кратко цените на петролните продукти да се повишат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още