fallback

Печалбата на Exxon за 2022 г. разби рекордите на Big Oil

Очакванията са, че западните петролни гиганти са спечелили около 200 млрд. долара през миналата година

20:20 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Печалбата на американския енергиен гигант ExxonMobil достигна 56 млрд. долара, което е рекорд не само за компанията, но и за целия западен петролен сектор, пише Ройтерс. Обединена печалбата на Big Oil за 2022 година вероятно ще достигне около 200 млрд. долара, което подновява критиките към компаниите относно действията им в условията на енергийната криза, обхванала света.

В края на миналата седмица президентът Джо Байдън обвини петролните компании, че използват печалбата, за да изкупуват дългове или да увеличават дивидентите за акционерите си, а не ги инвестират в производсво. Exxon обаче вложи 22,7 млрд. долара в разработка на нови петролни и газови полета през 2022 година. Това е с 37% повече спрямо година по-рано. Един от проектите на компанията е разработката на поле в Гвиана, а освен това инвестира и в добива на шистов газ и в рафинериите си.

Предишният рекорд за печалбата на Exxon беше поставен през 2008 година и достигна 45,2 млрд. долара. Тогава цената на петрола достигна 142 долара за барел, което е около 30% повече спрямо средната цена за 2022 година. Сериозното орязване на разходите по време на пандемията е една от причините за рекордите днес, допълва още Ройтерс.

В компанията отчитат, че рекордната печалба е резултат от силните пазари, увеличаване на дейността и силният контрол над разходите. Финансовите отчети включват и данъка върху свръх печалбата, който компанията трябва да плати за дейността си в ЕС през четвъртото тримесечие и е в размер на 1,3 млрд. долара. Еxxon подаде съдебен иск срещу Брюксел заради този данък.

За година американският гигант е увеличил добива със 100 хил. барела на ден до 3,8 млн. барела

В началото на седмицата Chevron също записа рекордна печалба - до 36,5 млрд. долара и безпрецедентни парични потоци. В четвъртък (2 февруари) се очаква отчетът на Shell, а през следващата седмица и на други два европейски конкурента - BP и TotalEnergies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 31.01.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още