IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Exxon за 2022 г. разби рекордите на Big Oil

Очакванията са, че западните петролни гиганти са спечелили около 200 млрд. долара през миналата година

20:20 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrew Harrer/ Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/ Bloomberg

Печалбата на американския енергиен гигант ExxonMobil достигна 56 млрд. долара, което е рекорд не само за компанията, но и за целия западен петролен сектор, пише Ройтерс. Обединена печалбата на Big Oil за 2022 година вероятно ще достигне около 200 млрд. долара, което подновява критиките към компаниите относно действията им в условията на енергийната криза, обхванала света.

В края на миналата седмица президентът Джо Байдън обвини петролните компании, че използват печалбата, за да изкупуват дългове или да увеличават дивидентите за акционерите си, а не ги инвестират в производсво. Exxon обаче вложи 22,7 млрд. долара в разработка на нови петролни и газови полета през 2022 година. Това е с 37% повече спрямо година по-рано. Един от проектите на компанията е разработката на поле в Гвиана, а освен това инвестира и в добива на шистов газ и в рафинериите си.

Предишният рекорд за печалбата на Exxon беше поставен през 2008 година и достигна 45,2 млрд. долара. Тогава цената на петрола достигна 142 долара за барел, което е около 30% повече спрямо средната цена за 2022 година. Сериозното орязване на разходите по време на пандемията е една от причините за рекордите днес, допълва още Ройтерс.

В компанията отчитат, че рекордната печалба е резултат от силните пазари, увеличаване на дейността и силният контрол над разходите. Финансовите отчети включват и данъка върху свръх печалбата, който компанията трябва да плати за дейността си в ЕС през четвъртото тримесечие и е в размер на 1,3 млрд. долара. Еxxon подаде съдебен иск срещу Брюксел заради този данък.

За година американският гигант е увеличил добива със 100 хил. барела на ден до 3,8 млн. барела

В началото на седмицата Chevron също записа рекордна печалба - до 36,5 млрд. долара и безпрецедентни парични потоци. В четвъртък (2 февруари) се очаква отчетът на Shell, а през следващата седмица и на други два европейски конкурента - BP и TotalEnergies.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още