IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки студеното време газовите пазари в Европа остават стабилни

Вероятността Европа да приключи зимата с рекордни запаси от газ е голяма

09:43 | 06.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Газовите пазари остават стабилни, въпреки студената вълна, обхванала Европа от средата на януари. Спокойствие носят данните за количествата газ, които са складирани в общността. Статистиката на Gas Infrastructure Europe показват, че европейските газохранилища са пълни до почти 70% от капацитета си.

Газовите компании в Европа обаче пестеливо ползват тази суровина, тъй като цената им е по-висока от тази на спот пазарите в момента. В периода, в който по традиция се нагнетява газ, цената на суровината записваше рекорди (до 350 евро за мегаватчас в края на август). В петък (3 февруари) нидерландската борса TTF затвори с цена от малко под 58 евро за мегаватчас. В средата на декември 2022 година цената на газа достигна около 140 евро за мегаватчас.

Според изчисленията на Ройтерс нивото на запълняемост на газохранилищата в ЕС и Великобритания е с 48% повече от средното за последните десет години. Вероятността страните да приключат зимата с рекордни количества резерви от газ е голяма - по-голямата част от отоплителния сезон вече премина (до 31 март), а потреблението не се покачва съществено.

Например във Фракфурт потреблението на газ за отопление е с 8% под средното за периода 2012 - 2022 година. Но и зимата е най-топлата от 2015-2016 година насам.  

По-ниските цени, а и стабилните потоци от втечнения природен газ насърчават по-голямо потребление от индустриалния сектор. 

По данни на "Газпром", публикувани през ТАСС, от началото на февруари транзитът на газ през Украйна до Европа се увеличава - от средно около 25 млн. куб. метра на ден, до около 30 млн. куб. метра. Газовата компания вече не публикува данните за добива, потреблението в Русия и износа на природен газ. До 31 декември 2022 година тази статистика беше предоставяна да пъти в месеца - на 15-то и 1-во число. Последните официални данни от "Газпром" сочеха, че износът се срива до най-ниските нива от разпада на СССР насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Сравтителното по-топлите зимни месеци повлияха на газовия пазар положително, както и на нас потребителите, защото сметките няма да са космически. Добрата новина е, че на пазарът се появяват и нови доставчици, което допринася за стабилност и баланс в цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
хихи ... друзя нативаксъре-газовици-ракетчици ... голем глад и студ в таз клета Европа ... гори ли факелчето на нефелността на Портовая или вече пестите и от транспорта до там , и газчицата я горите на кладенците ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Близо е до Баку Тбилиси Джейхан.Чекаме да видим на колонката има ли повреди. https://twitter.com/uziihashmi_/status/1622438532684865537
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още